x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Reteta - Rugaciunea, calmant al durerilor cronice

Reteta - Rugaciunea, calmant al durerilor cronice

de Magda Marincovici    |    02 Mar 2007   •   00:00
Reteta - Rugaciunea, calmant al durerilor cronice

Studii recente confirma ca meditatia si rugaciunea pot sa diminueze durerile cronice. De asemenea, este posibil ca ele sa ajute in cazul suferinzilor de boala Alzheimer.

Dumnezeu este o creatie a creierului nostru? De ce credem in lucruri pe care nu le putem proba? Ce este viata de dupa moarte? Centrul pentru spiritualitate si spirit din cadrul Universitatii din Pennsylvania incearca sa raspunda acestor intrebari cu ajutorul investigatiilor imagistice asupra creierului.

TENDINTA
"Azi este acceptat ca un tratament cu adevarat eficient nu se reduce la administrarea unor pastile"
Andrew Newberg
medic

SPIRIT. "Convingerile religioase fac parte din viata noastra. Ele fac din noi ceea ce suntem. Sunt esenta fiintei noastre", sustine doctorul Andrew Newberg, directorul centrului. Specialist in medicina nucleara, dr. Andrew Newberg este coautor a trei lucrari privind relatia dintre stiinta si spiritualitate. In acest centru, o echipa multidisciplinara de specialisti studiaza legatura dintre creier si credinta din punct de vedere biologic, psihologic, social si ideologic. Unele studii s-au orientat spre analizarea creierului calugarilor tibetani in timpul meditatiei si a creierului calugarilor franciscani aflati in rugaciune. Ei au comparat imagistic creierul acestor persoane in momente deosebite - de rugaciune, de meditatie - cu imaginea curenta a creierului. Specialistii au stabilit ca cele doua grupuri aflate intr-o stare speciala prezentau o diminuare a activitatii in zonele creierului ce sunt raspunzatoare de constiinta de sine si de orientarea spatiala. Aceasta i-a determinat pe specialisti sa afirme ca, in aceste momente deosebite, suntem intr-o stare de traire a sentimentului de unitate cu Dumnezeu sau de transcendenta oferita de meditatie si de rugaciune. Concluzia: meditatia si rugaciunea cresc nivelul de dopamina, definit ca hormon al placerii. Spiritul si corpul sunt doua fatete ale aceleiasi piese. Acum, cand cunoastem aceste mecanisme, vom puteam sa le intelegem mai bine si sa beneficiem din ce in mai mult de ele. In acest sens, specialistii au in vedere suferinzii de cancer, de dureri cronice sau cu alte probleme severe de sanatate. Ei recomanda integrarea meditatiei, a rugaciunii, a regimului alimentar si a terapiei prescrise de specialist.

EFECTE. "Azi este acceptat ca un tratament cu adevarat eficient nu se reduce la administrarea unor pastile", spune dr. Andrew Newberg. De asemenea, in prezent, este studiat efectul meditatiei asupra persoanelor afectate de dementa usoara sau in faza de debut a maladiei Alzheimer.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă