x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei S-a dus de-a rostogolul si digestia

S-a dus de-a rostogolul si digestia

28 Iul 2004   •   00:00

Doctorul Razvan Ionescu, medic primar si asistent universitar la Clinica de medicina interna din Spitalul Colentina, ne explica tratamentul aplicat in pancreatita acuta.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Pancreatita acuta poate fi in cele mai dese cazuri de natura edematoasa, adica tesutul pancreatic se inflameaza si se umple de lichid, dar majoritatea bolnavilor de aceasta forma se vindeca, mor doar 2%. Pancreatita acuta insa omoara in 50% din cazuri daca imbraca forma mai rara denumita necrotico-hemoragica cand se necrozeaza, mor celulele pancreasului. In forma acuta apar prea multe enzime in pancreas, care mananca chiar pancreasul si tocmai de aceea tratamentul vizeaza linistea pancreasului, asa ca se recurge la repausul alimentar total cateva zile. Omul nu mananca nimic si este hranit prin perfuzii, prin care se introduc si medicamentele pentru scaderea secretiei gastrice, dar prin perfuzie se face si hidratarea vaselor, tocmai pentru a contracara fuga lichidului in tesuturi. Dupa acest tratament de odihna a pancreasului se obtine vindecarea.

Mai pot aparea insa unele complicatii: dupa doua saptamani se formeaza un chist fara perete umplut cu resturi de tesuturi si enzime, care trebuie "desumflat" prin punctii sau prin extragere chirurgicala, asa cum se indeparteaza de altfel si abcesul pancreatic. Situatia se complica cand pancreatita este cronica, inflamatia pancreasului este continua si duce la atrofia progresiva a organului. Ajunge la pancreatita cronica consumatorul continuu de alcool, cel ce rastoarna pe gat zilnic doua-trei pahare de alcool. Spre deosebire de pancreatita acuta cu durerile ei violente, in pancreatita cronica durerea nu este asa de brutala, dar se manifesta continuu, cu exacerbari dupa o masa cu multe grasimi si stropita din belsug cu alcool. Durerea se mai potoleste cand omul sta ghemuit. Daca in pancreatita acuta se fabrica prea multe enzime, in forma cronica enzimele sunt prea putine, asa ca perturba digestia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă pancreatita