x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei S-a infundat circulatia la picioare

S-a infundat circulatia la picioare

14 Mar 2006   •   00:00
SANATATEA ADULTULUI
O multime de oameni se vaita de tulburari in circulatia periferica de la picioare si maini. Orice celula traieste prin hrana venita din sange. Daca pe caile de circulatie a sangelui se petrece o infundare cu un cheag, o stramtare din pricina depunerilor de aterom apar arteritele si tromboflebitele, iar atunci cand venele se dilata de baltirea sangelui care nu se mai intoarce viguros spre inima, pe picioarele femeilor si barbatilor se deseneaza acei "serpi" vinetii si dizgratiosi care inseamna varice.

Arterele si venele

Profesor dr. Marius Vintila, seful clinicii de cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", explica aceste boli ale arterelor si venelor de la membre si atrage atentia ca deficientele aparute in sistemul arterial al picioarelor si mainilor sunt mult mai periculoase decat necazurile aparute in sistemul venos. Pentru ca in vene sangele care se intoarce la inima are o presiune mai mica.

Bolile din circulatia arteriala se pot explica simplu prin faptul ca o artera e ingustata de depuneri sau infundata de un cheag si nu mai vine sange. Asa ca pielea piciorului sau a mainii devine alba, se raceste, instalandu-se si dureri. Cand apar si amortelile, inseamna ca exista deja leziuni pe nervii nehraniti cu sange si asta inseamna un stadiu tardiv al bolii. Daca paloarea pielii, racirea ei si durerea se instaleaza brusc, situatia este mai grava. Daca aceste fenomene rele apar lent, starea e mai putin grava, fiindca celulele au timp sa se obisnuiasca cu mai putin sange.

Insuficienta arteriala

Aparitia insuficientei arteriale brusc, forma cea grava, se intampla din cauza infundarii unei artere cu un cheag sau cu o placa de ateroscleroza. Cand aceasta arterita apare brusc, in maximum sase ore trebuie sa se intervina, pentru a fi salvat piciorul. Acesta este sindromul acut de arterita obliteranta si pentru salvarea piciorului trebuie scos cheagul. Cand apare brusc o durere mare in picior, membrul e palid si rece, aceasta situatie este o mare urgenta si e bine de repetat ca piciorul poate fi salvat daca se ajunge la spital in mai putin de sase ore.

Recomandari

Sindromul cronic de insuficienta circulatorie in artere inseamna ca fenomenul de proasta circulatie se instaleaza lent, pe bolnav il doare piciorul, se mai opreste din mers din cand in cand, simte si un carcel. Tutunul si diabetul sunt foarte agresive fata de circulatia periferica. Omul cu insuficienta circulatorie cronica, deci nu instalata brusc, trebuie sa fie atent in a evita frigul, sa se imbrace bine pe timp geros, sa se fereasca de apa rece cand se spala. Cei cu arterite cronice nu trebuie sa se loveasca la picioare, caci se vindeca greu loviturile si leziunile, fiind vorba de o proasta hranire cu sange a tesutului. De asemenea, trebuie folosita o incaltaminte comoda, care sa nu produca rani. Incaltamintea trebuie sa fie lejera, cu un numar mai mare, sireturile sa nu fie innodate strans, iar ciorapii sa fie si ei largi si din bumbac, ca sa nu deranjeze circulatia si asa afectata. Femeile trebuie sa poarte ciorapi fara jartiere, intai sa-si puna sosete din bumbac si peste ele ciorapul din naylon. Cei cu deficienta de circulatie in arterele picioarelor trebuie sa se fereasca de ciuperci si sa faca baie la picior de doua ori pe zi cu apa calduta si o solutie alcalina (o cana cu musetel si o lingura cu bicarbonat). Trebuie tratate bolile de baza: diabetul si ateroscleroza si sa se ia cate un sfert de pilula de aspirina. Cand situatia impune interventie chirurgicala, se monteaza un alt vas care sa ocoleasca artera infundata in acel loc numit bay-pass sau se utilizeaza metoda interventionala cu acea sonda prevazuta cu un balonas ce se umfla in zona infundarii arterei si dilata calea de circulatie.

Alba sau ruginie

Bolile venelor nu au severitatea bolilor de artere, reaminteste prof. dr. Marius Vintila. In sistemul de vene periferice, sangele nu se mai intoarce bine spre inima si ramane un plus de sange in sistemul venos al piciorului. In etapele incipiente, picioarele se umfla din pricina edemelor, sunt umflate dimineata si ele se umfla cu cat stai mai mult in picioare. Varicele sunt un stadiu mai avansat al insuficientei venoase. Scapa globule rosii sub piele si aceasta capata o coloratie bruna, parca pielea a ruginit. Dar oamenii nu trebuie sa se sperie, fiindca marele pericol este cand pielea devine alba si rece, nu ruginie.

VITAMINA C. E util sa se inghita vitamina C, care intareste venele picioarelor, sa se aplice creme cu heparinoizi si sa se inghita tablete cu substante antioxidante. Complicatiile in insuficienta venoasa se numesc flebite si tromboflebite, cand se inroseste vena si se umfla. In flebita superficiala se iau medicamente antiinflamatoare si aspirina. Situatia nu e grava, caci nu pleaca cheaguri de la venele superficiale. In tromboza venoasa profunda brusc piciorul se umfla, nu mai incape in pantof si apare o durere difuza. Inseamna ca pot pleca cheaguri pe cele doua vene profunde. Daca pielea se subtiaza si da semne de ulceratii varicoase, inainte de a se agrava aceasta stare se scot varicele prin operatie.

STIRI
ALERGII. Un studiu realizat in Italia arata ca o persoana din cinci sufera de alergii de primavara, cele mai afectate fiind femeile tinere. Astfel, 58% dintre alergici au sub 44 de ani. Primele semne apar in jurul varstei de 14 ani. Dintre persoanele care sufera din cauza acestor alergii, doar o treime consulta medicul specialist in aceasta privinta. Simptomele inregistrate in cazul persoanelor alergice sunt: stranut, ochi iritati, rinita, dificultati de respiratie si dureri de cap.

DIABET. Numarul mare de glucide din compozitia cartofului poate favoriza aparitia diabetului de tip 2, sustine un studiu realizat de Universitatea Harvard. Efectele excesului de cartofi sunt periculoase indeosebi la femeile cu aceste obiceiuri alimentare. In aceste cazuri riscul de diabet creste cu 14%. La femeile obeze si sedentare pericolul creste cu pana la 21%. Thomas L. Halton, coordonatorul studiului, le sfatuieste pe femeile din aceasta categorie sa renunte la cartofii prajiti pentru a-si proteja sanatatea.

CAFEINA. Din cauza prezentei unei anumite gene nu toate persoanele mari consumatoare de cafea au probleme cu inima. Conform unui studiu efectuat de cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica din Harvard si de la Universitatea din Costa Rica, exista o categorie de persoane care prezinta o gena specifica, responsabila de prelungirea efectelor cafeinei in organism. Prezenta acestei gene explica de ce numai o parte dintre consumatorii de cafea sunt predispusi la boli cardiovascualre. Studiul a fost efectuat pe 4.000 de subiecti, dintre care jumatate prezentau aceasta gena. Concluzia a fost ca la persoanele cu aceasta gena metabolizarea cafeinei este lenta, ele avand intre 36% si 64% mai multe riscuri sa sufere infarcte decat celelalte.
×
Subiecte în articol: sanatatea adultului