Cum vor face faţă ţările sărace pandemiei de gripă A? Din aprilie, când a fost consemnată apariţia noului virus H1N1 în Mexic, această întrebare este tema discuţiilor dintre Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi o serie de companii farmaceutice producătoare de vaccin antigripal. Răspunsul companiilor dovedeşte că acestea sunt doar în parte dispuse să ajute ţările sărace. Este concluzia unui amplu articol publicat în Le Monde, ediţia din 22 iunie.
Sunt câteva date care nu pot fi ignorate. Emisfera sudică se pregăteşte de iarnă, sezonul perfect pentru răspândirea virusului gripal. Aproximativ 85% dintre persoanele suferinde de boli cronice locuiesc în ţări în curs de dezvoltare, mare parte dintre ele situate în emisfera sudică. Iar această categorie de bolnavi este printre cele mai expuse riscului infecţiei grave chiar mortale cu virusul H1N1.
Situaţia acestor ţări sărace este total diferită de cea a ţărilor occidentale, unde autorităţile au luat rapid măsuri destinate să protejeze populaţia de noul virus gripal. În luna mai, SUA au avansat aproximativ 660 de milioane de dolari pentru vaccinuri produse de trei mari companii farmaceutice Novartis, Sanofi-Aventis şi GlaxoSmithKline). Franţa, ţară cu un sistem de protecţie a populaţiei în caz de pandemie printre cele mai bine puse la punct, a procedat deja la comandarea de vaccinuri. Ministerul francez al Sănătăţii a dat un avans pentru 100 de milioane de doze aceloraşi trei companii farmaceutice, costul total fiind evaluat la aproape un miliard de euro.
OMS estimează că aproximativ 4,9 miliarde de doze de vaccin contra gripei A ar putea fi produse în următoarele 12 luni. Fiecare doză ar putea costa între 7 şi 11 euro, precizează Daniel Vasella, din cadrul unei companii Novartis. Dar, preţul tratamentului complet ar putea fi mult mai mare. În acest sens, sunt luate în calcul doar testele clinice, care nu se vor încheia înainte de luna septembrie şi care vor determina dacă sunt necesare una sau două doze pentru a asigura o protecţie superioară. Indiferent de verdict, unei ţări sărace îi este practic imposibil să suporte costul unei campanii de vaccinare.
Răspândirea rapidă a noului virus H1N1 creează o presiune serioasă asupra producătorilor de medicamente. Margaret Chan, directorul general al OMS, a făcut apel la solidaritate la nivel internaţional astfel încât "nici o ţară să nu fie abandonată", în faţa pericolului reprezentat de pandemia cu H1N1.
Răspunsul celor trei companii la apelul OMS la solidaritate este departe de a fi unanim. Astfel, Novartis nu pare dispusă să facă donaţii de vaccin contra gripei A. O poziţie diferită are Sanofi-Aventis, care a anunţat o donaţie de 100 de milioane de doze pentru ţările în curs de dezvoltare. Iar în caz de agravare a pandemiei, compania nu exclude suplimentarea ajutorului. Noi am încheiat acorduri, pe termen lung, de livrare de vaccin, cu Franţa, SUA, Australia şi Italia, ţari care vor fi aprovizionate cu prioritate, spune Albert Garcia, purtătorul de cuvânt al Sanofi-Pasteur. Dar nu se pune problema de a le furniza acestor ţări toată producaţia de vaccin. O parte va fi rezervată ţărilor care au cea mai mare nevoie, în acord cu OMS, precizează purtătorul de cuvânt.
O poziţie similară a anunţat şi laboratorul american Baxter, care speră ca, din iulie, să livreze primele doze de vaccin pe baza suşelor "sălbatice" ale virusului H1N1 furnizate de Centrele americane pentru controlul şi prevenirea bolilor şi nu de OMS. În timp ce alte laboratoare farmaceutice vor fi gata cu vaccinul abia la sfârşitul lui septembrie, chiar în octombrie. O donaţie de 50 de milioane de vaccinuri pregăteşte şi GSK.
Deocamadat scutită de efecte majore din partea virusului H1N1 - doar câteva cazuri izolate în Africa de Sud şi în Etiopia -, Africa subsahariană, cu vreo 800 de milioane de locuitori şi cu aproximativ 60% dintre persoanele seropozitive la nivel mondial, este o bombă cu ceas. Şi pentru a ţine sub control pandemia de gripă, specialiştii consideră că ar fi necesară vaccinarea între 70% şi 75% din populaţia din zonă. Ceea ce presupune doar pentru această zonă geografică cel puţin 560 de milioane de doze de vaccin.
(Traducere şi adaptare: Magda Marincovici)
Citește pe Antena3.ro