x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semintele si ingrasarea

Semintele si ingrasarea

de Florin Condurateanu    |    03 Iun 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Cel mai bine este ca o cura de slabire sa fie condusa de un medic specializat in nutritie, metabolism si endocrinologie.

Doctor col. Aurelian Raneti, seful Clinicii de nutritie si boli metabolice, diabet si endocrinologie de la Spitalul Militar Central, spune ca mentinerea pe o greutate potrivita a omului este mai importanta decat campaniile de slabire, care adesea sunt urmate de reingrasari. Medicina a demonstrat ca variatiile mari de greutate, slabiri si ingrasari la loc sunt mai periculoase decat supraponderalitatea. De altfel, marele Benjamin Franklin a rostit o fraza cu multe pilde in ea: "N-am vazut pe nimeni murind de foame, dar i-am vazut pe multi murind de prea multa mancare".

Omul trebuie sa slabeasca in ritmul lent in care s-a ingrasat. Ritmul potrivit de slabire este cam 100 g/zi, deci 3 kg/luna. Este o performanta sa slabesti 5%-10% din greutate in 6 luni. Slabirea rapida nu e durabila. Cele mai multe calorii le are uleiul si anume 900 de kilocalorii la 100 ml ulei. Cand se gateste cu prajeli se tripleaza caloriile. Ciocolata are mai multe kilocalorii decat zaharul pur, caci contine si grasimi. Aportul caloric al ciocolatei este de 500-600 kilocalorii la 100 g. Ca sa arzi caloriile aduse de un pachet de ciocolata trebuie sa mergi 10 km pe jos, cam de la Universitate pana in Drumul Taberei. Nici rontaitul semintelor nu face bine siluetei. Cand la meci sau privind filmul Casablanca la televizor, omul rontaie seminte, trebuie sa stie ca si ele aduc o zestre zdravana de kilocalorii, 560 la 100 g de seminte. O pungulita de seminte aruncata pe gat poate fi topita tot de o excursie pe jos de 10 km.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă