x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semnal - Un dinte impotriva cancerului pancreatic

Semnal - Un dinte impotriva cancerului pancreatic

de Magda Marincovici    |    02 Feb 2007   •   00:00
Semnal  - Un dinte impotriva cancerului pancreatic

Bolile dintilor si gingivitele ar putea sa accentueze riscul cancerului pancreasului.

Legatura dintre cancerul pancreasului, pe de o parte, bolile dintilor si gingivitele, pe de alta parte, surprinde. Dar deja a fost confirmata legatura dintre cancerul pancreasului, diabet si infarct. Ipoteza porneste de la consecintele unei inflamari. Astfel, toate inflamarile, inclusiv cele provocate la nivelul gingiilor, produc substante care pot fi nocive. Daca aceste substante nocive patrund in circuitul sangvin general, ele sunt capabile sa dezechilibreze diferite organe interne. Pana acum, Asociatia Dentistilor din Franta a avertizat asupra legaturii dintre parodontite si riscul diabetului, al infarctului si accidentului vascular cerebral. In cazul cancerului pancreasului, moleculele proprii inflamatiilor localizate la nivel bucodentar ar putea fi transportate pana la pancreas si in acest mod sa favorizeze aparitia tumorii. Observatiile efectuate aproximativ 16 ani pe un lot de 51.000 de persoane intre 40 si 75 de ani aduc dovezi interesante. Comparativ cu pesoanele care nu au avut niciodata boli parodontale, la cele care au avut asemenea suferinte riscul unui cancer al pancreasului creste cu 63%.

CONCLUZII SI SFATURI. Mesajul specialistilor e categoric. Este necesara consultarea sistematica a dentistului, indiferent de varsta, deoarece consecintele unei suferinte bucodentare se pot rasfrange asupra altor organe. Consultarea dentistului trebuie efectuata nu doar atunci cand intervin probleme, cum ar fi: abscese, carii sau inrosirea, inflamarea gingiilor etc.

De asemenea, riscul suferintelor dentare si implicit ale altor organe poate fi diminuat prin respectarea regulilor igienei: spalatul dintilor temeinic, cel putin trei minute, minimum de doua ori pe zi, in special dupa mesele principale. Seara, dupa ce ne-am spalat bine pe dinti, nu mai trebuie sa mancam si mai ales sa renuntam la bauturile indulcite. Chiar si in timpul zilei, dupa fiecare pahar de bautura indulcita, sa ne clatim bine dintii cu apa, tocmai pentru a limita efectul zaharului asupra danturii. Deoarece, potrivit specialistilor, dusmanul numarul unu al danturii este zaharul.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă