x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Senzaţia de picoare grele

Senzaţia de picoare grele

22 Mai 2007   •   00:00

"Mă dor picioarele ingrozitor, incăt abia pot să mă mişc!" Multe femei se plăng de "picioare grele" in timpul zilei. Care sunt cauzele acestor probleme? De cele mai multe ori ţin chiar de felul nostru de a fi!

"Mă dor picioarele ingrozitor, incăt abia pot să mă mişc!" Multe femei se plăng de "picioare grele" in timpul zilei. Care sunt cauzele acestor probleme? De cele mai multe ori ţin chiar de felul nostru de a fi! In primul rănd, ereditatea este problema principală, dar există şi factori care ţin de influenţa hormonilor feminini care pot modifica sistemul venos. Astfel, in timpul sarcinii, circa 90% dintre femei au probleme cu retenţia de lichide. "Fenomenul" se accelerează in perioada menopauzei, cănd majoritatea femeilor se plăng de picioare grele. La toate acestea se adaugă complicaţiile generate de căldura excesivă din timpul verii, care işi pune "amprenta" asupra picioarelor in special. Nici mersul pe jos sau statul in picioare sau pe scaun pentru mult timp nu trebuie neglijate. Excesul ponderal agravează situaţia. Pe de altă parte, există şi o serie de factori externi care işi spun cuvăntul: sedentarismul, fumatul, stresul sau efortul fizic intens. Unele persoane agravează situaţia, din pricină că folosesc imbrăcăminte prea strămtă sau tocuri prea inalte, doar de dragul de a fi in ton cu moda, fără să se găndească la consecinţe.

ALIMENTAŢIE

Ce e de făcut in aceste situaţii? Este bine să ne schimbăm stilul de viaţă, mai ales in privinţa alimentaţiei. Apa este un bun remediu. Ea combate edemele şi procesul de reţinere de lichide, favorizănd eliminarea acesteia prin intermediul rinichilor. De aceea, cei doi litri de lichide care trebuie băuţi zilnic vor ajuta intregul organism, dar mai ales picioarele! Pe de altă parte, este bine să nu uităm de fibrele alimentare pe care le găsim cu uşurinţă in fructe, legume, dar şi in cereale.

SARE

La celălalt "pol", printre factorii care conduc la accentuarea senzaţiei de picioare grele, se află excesul de sare. Se ştie că sarea şi alimentele bogate in sare favorizează retenţia de lichide. De asemenea, excesul de cafea şi cel de alcool işi pun "amprenta" in mod negativ asupra picioarelor.

REMEDII

Dacă faceţi tot posibilul să scăpaţi de senzaţia de picioare grele, dar nu reuşiţi să inlăturaţi neplăcerile, există o serie de remedii care vă vor ajuta cu siguranţă! Este vorba despre numeroase geluri, care se găsesc in farmacii şi conţin agenţi revigoranţi de tip mentol, extract de plante - ruscus, arnică etc. De asemenea, puteţi opta pentru tratamente speciale efectuate in centrele de frumuseţe, prin intermediul unor tehnici precum presoterapia, hipotermia sau drenajul limfatic. O altă metodă este folosirea ciorapilor medicinali, care ameliorează circulaţia sangvină. Ei sunt recomandaţi in special gravidelor şi persoanelor care stau foarte mult timp in picioare. De un real ajutor sunt şi ceaiurile speciale care atenuează senzaţia de picioare grele.

Â

Uleiuri.

Acizii graşi, polinesaturaţi, regăsiţi in uleiurile de floarea-soarelui sau porumb, dar şi in uleiul de măsline, stimulează menţinerea integrităţii vaselor sangvine.

Un alt element demn de luat in seamă este vitamina E, pe care o găsim in germenii de grău, care contribuie la intensificarea activităţii vaselor capilare şi este, totodată, un puternic antioxidant.

×
Subiecte în articol: picioare sănătatea femeii