x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SOS - Creste numarul bolnavilor cu neoplasm, scad fondurile pentru medicamente

SOS - Creste numarul bolnavilor cu neoplasm, scad fondurile pentru medicamente

de Magda Marincovici    |    14 Feb 2007   •   00:00
SOS - Creste numarul bolnavilor cu neoplasm, scad fondurile pentru medicamente

Numarul bolnavilor de cancer creste. Iar in repartizarea fondurilor pentru medicamentele gratuite nu se tine seama de dreptul noilor pacienti la tratamente.

Condamnati la moarte!

Numarul bolnavilor de cancer creste. Iar in repartizarea fondurilor pentru medicamentele gratuite nu se tine seama de dreptul noilor pacienti la tratamente.

Mihail Alexandru locuieste in Bucuresti, are 70 de ani si sufera de cancer de prostata. Lunar merge la farmacia Spitalului Colentina pentru a lua medicamentele gratuite prin programul de oncologie. Pentru luna februarie are prescrise doua perfuzii si o injectie. Suntem la jumatatea lunii si nu a facut tratamentul, pentru ca nu s-a numarat printre cei care "au apucat" medicamente. "Este ca o condamnare la moarte", spune Mihail Alexandru. El este unul dintre cei 330 de pacienti suferinzi de cancer, ingrijiti de doctorul Florin Bacanu de la Spitalul "Sf. Maria".

Medicul oncolog Florin Bacanu spune ca numarul bolnavilor de cancer este in crestere. Lunar, pe lista unui medic oncolog sunt inclusi 5-10 pacienti noi cu cancer. Iar anual, la nivel national, sunt inregistrate aproximativ 60.000 de cazuri noi de cancer, care intra pe tratament prescris de cei aproximativ 300 de medici oncologi din tara noastra.

Dar fondurile alocate oncologului pentru medicamente gratuite sunt repartizate fara a se tine seama de cazurile noi.

FONDURI. Medicul Florin Bacanu mai atrage atentia ca in oncologie exista o explozie de medicamente noi, performante. "Este normal ca pacientii romani, ca si semenii lor din restul Europei, sa beneficieze de terapii noi. Chiar daca incidenta cancerului creste, totusi in Europa mortalitatea prin cancer este in scadere, tocmai datorita noilor medicamente", semnaleaza medicul Bacanu. Oricand autoritatile pot dovedi ca pacientul cu cancer din tara noastra poate beneficia de medicamente de ultima generatie. Comisia de specialitate din Ministerul Sanatatii da aprobare, dar cu precizarea "in limita fondurilor alocate". Costul mediu al medicatiei gratuite pentru un pacient bolnav de cancer este de 3,5 milioane de lei. Si cativa pacienti care au nevoie de medicamente noi, scumpe epuizeaza practic suma alocata tuturor celorlalti pacienti de pe lista unui medic.

Nu numai ca fondurile bat pasul pe loc, dar in ultimii doi ani a disparut transparenta repartizarii lor. Astfel, sunt judete subfinantate, unde pacientilor le sunt alocate sume pentru medicamente chiar si de 5 ori mai mici comparativ cu bolnavii din alte judete.

CARAS-SEVERIN
Anul trecut, in Caras-Severin au fost inregistrati oficial 5.368 de bolnavi cu diferite forme de cancer, dintre care 863 sunt cazuri noi. Din nefericire, la Spitalul Judetean Resita nu poate fi efectuat tratamentul radioactiv, deoarece nu exista aparatura necesara. La Resita se efectueaza doar chimioterapie si tratamente de stabilizare.
  • Valentin Bogdan
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cancer medicamente