x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Stiri

02 Mai 2006   •   00:00

CAMPANIE. Help, campania europeana de lupta contra tabagismului, este promovata printr-un spot tv difuzat simultan in 27 de tari ale Uniunii Europene. Denuntand fumatul pasiv, spotul anunta numerele de telefon ale centrelor de informare si sprijin din fiecare tara. In filmulet apare o fetita suferind din cauza parintilor ei care fumeaza. In final apare brusc avertismentul: "Tutunul ucide anual 19.000 de europeni care nu fumeaza". Sunt programate peste 3.000 de difuzari ale spotului, pe 96 de canale nationale si pe internet, din Malta, Cipru, Portugalia pana in Tarile Nordice.

STUDIU. Cercetatorii canadieni aduc inca o acuzatie tutunului. Printre substantele toxice din tutun – peste 4.000 la numar – exista compusi care distrug pur si simplu mijloacele de aparare contra mucoviscidozei, boala genetica provocata de disfunctii ale genei CFTR. Potrivit dr. Christine Quelle (Universitatea din Sherbrooke), fumul de tigara blocheaza activitatea acestei gene din cauza unui fenomen de stres oxidativ. Astfel se explica manifestarile clinice observate la numerosi fumatori, care apar si in cazul mucoviscidozei: tuse, expectoratii, episoade repetate de bronsita bacteriana.

MASURI. Tot mai multe tari membre ale Uniunii Europene intra in clubul nefumatorilor. Primele tari care au interzis anul trecut fumatul in locurile publice, inclusiv baruri, restaurante, hoteluri, au fost Irlanda, Italia, Suedia si Malta, urmand Lituania si Belgia. Anul acesta, Franta, Marea Britanie si Finlanda vor lua de asemenea masura interzicerii fumatului in locurile publice. Cei care pot fuma in continuare in cafenele si restaurante sunt nemtii, austriecii, olandezii si portughezii.

×
Subiecte în articol: sanatatea adultului