x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stop cancerului de col uterin

Stop cancerului de col uterin

de Magda Marincovici    |    08 Ian 2010   •   00:00
Stop cancerului de col uterin
Sursa foto: /Stockxpertcom

Între 24 şi 30 ianuarie, în ţările UE se derulează Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Europene contra Cancerului de Col Uterin (ECCA) şi are ca scop prevenţia acestei boli.



Potrivit ECCA, este necesar ca femeile din Europa să înveţe ce trebuie să facă pentru a evita aceasta boală. Deoarece, în mod paradoxal, cancerul de col uterin chiar poate fi ţinut sub control. Cancerul de col uterin este unic, deoarece se cunoaşte tot ceea trebuie făcut pentru a preveni aproape fiecare caz: testările eficiente şi programele de vaccinare ar putea să elimine cancerul de col uterin. În acest sens, autorităţilor sanitare şi politicienilor din Europa le revin misiunea de a implementa programe de prevenţie, de vaccinare şi de informare a publicului. Pentru implicarea şi informarea europenilor pe site-ul Cervicalcancerpetition.eu a fost lansată scrisoarea "Stop cancerului de col uterin", cu scopul de a aduna cel puţin un milion de semnături în vederea prezentării acestui document preşedintelui Comisiei europene şi comisarului european pentru sănătate la 26 ianuarie, în Parlamentul european. De asemenea, se va pune în vânzare insigna "Pearl of Wisdom", la preţul maxim de 5 euro, ce simbolizează lupta contra cancerului de col uterin. Fondurile strânse prin Campania "Perla Înţelepciunii" sunt folosite direct pentru proiecte de prevenire a cancerului de col uterin.

Pe primul loc

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat recent că deşi suntem într-un an cu bani puţini, totuşi "vom face funcţionale programele de screening pentru cancerul de col uterin şi cel mamar". În ţara noastră, Ministerul Sănătăţii a iniţiat două campanii de vaccinare contra HPV. Cumulat, în cele două campanii, aproximativ 12.000 de tinere s-au vaccinat contra virusului HPV, Ministerul Sănătăţii luând decizia de a extinde vaccinarea gratuită a fetelor între 12 şi 24 de ani.

Conform datelor ECCA, în Europa sunt aproximativ 60.000 de femei afectate de această formă de cancer şi se înregistrează, în fiecare an, 30.000 de decese din cauza acestei boli. 225.000 de femei de pe întregul teritoriu european trăiesc cu cancer de col uterin. România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea provocată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Anual, în ţara noastră se înregistrează 3.000 de cazuri noi şi un total de 40.000 de femei au diagnosticul de cancer de col uterin. Pentru informaţii privitoare la prevenţie, simptome, tratament etc., consultaţi site-urile www.ecca.info, www.ms.ro, www.informarehpv.ro sau sunaţi la telefonul verde 08008-00008, cu acces gratuit.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă