x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu: Antidepresivele, apă de ploaie!

Studiu: Antidepresivele, apă de ploaie!

de Magda Marincovici    |    11 Ian 2010   •   00:00
Studiu: Antidepresivele, apă de ploaie!
Sursa foto: /Stockxpertcom

În formele uşoare sau moderate de depresie, unele antidepresive, medicamente printre cele mai prescrise la ora actuală, nu fac mai mult decât apa de ploaie.  

Antidepresivele ar putea fi inutile pentru mare parte dintre suferinzii de depresie. În schimb, eficienţa acestor medicamente este dovedită în formele severe de depresie. Este concluzia cercetătorilor americani expusă într-un articol publicat, săptămâna trecută, în publicaţia Jama (Journal of the American Medical Association).

Jay Fournier (Universitatea Pennsylvanie) şi colegii lui au comparat efectele unor antidepresive cu cele ale placebo, pe un lot de 700 de pacienţi suferinzi de depresie în forme mai mult sau mai puţin severe. Unii dintre pacienţi au primit fie impiramin, un antidepresiv clasic, fie paroxetin, moleculă modernă.

La finalul studiului, indiferent de medicamentul administrat, concluzia a fost identică. Pentru pacienţii cu depresie foarte severă, eficienţa antidepresivelor este superioară celei indusăde placebo. Însă beneficiile acestor molecule par minime, chiar inexistente, în cazul pacienţilor cu depresii de intensitate uşoară sau moderată.

 Jay Fournier chiar a fost surprins de cât de severe trebuie să fie simptomele pentru ca antidepresivele să fie eficiente, comparativ cu placebo. Cu singuranţă, medicii care prescriu aceste molecule şi pacienţii nu îşi dau seama de faptul că eficienţa acestor medicamente este în mare măsură stabilită pe baza unor studii ce includ exclusiv pacienţi cu forme severe de depresie, precizează autorii acestui studiu. Acesta este un aspect extrem de important, dar care nu este specificat în mesajele de promovare a acestor medicamente.


NU DIN PRIMA!

Potrivit specialiştilor, este necesar ca aceste medicamente să nu fie prescrise la prima consultare a pacientului. Deoarece nu întotdeauna este o urgenţă, mai ales că aceste medicamente au nevoie de mai multe săptămâni pentru a acţiona. În plus, sunt tratamente de durată, pentru care pacientul trebuie pregătit.

Pe de altă parte, specialiştii atrag atenţia că a crescut consumul de antidepresive. Principala cauză este criza care este sinonimă cu venituri mai mici, şomaj, faliment..., nenorociri cauzatoare de depresie. Dar nu toţi cei care consultă medicul din cauza unor stări depresive au nevoie de antidepresive. Din păcate însă, la ieşirea din cabinet, majoritatea persoanelor care acuză forme de depresie au în mână o reţetă cu antidepresive.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă