x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Terapie cu cântec

Terapie cu cântec

de Steluta Indrei    |    24 Feb 2008   •   00:00
Terapie cu cântec

Conform unui experiment, tangoul este o adevărată terapie pentru persoanele care suferă de Parkinson.

 

MIŞCARE - tangoul redă echilibrul celor cu Parkinson


Conform unui experiment, tangoul este o adevărată terapie pentru persoanele care suferă de Parkinson.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Washington susţin că tangoul îi ajută pe cei cu Parkinson să-şi îmbunătăţească mobilitatea şi echilibrul. Pentru a ajunge la această concluzie, ei au comparat efectele tangoului argentinian şi ale exerciţiilor obişnuite de gimnastică asupra a 19 pacienţi cu Parkinson. Unii dintre aceştia au efectuat 20 de cursuri de dans, iar ceilalţi, tot atâtea şedinţe de kinetoterapie.

 

Exerciţii. Cursurile de dans cuprindeau exerciţii de stretching şi menţinere a echilibrului, paşi de tango, dans cu sau fără partener. Şedinţele de kinetoterapie au constat în 40 de minute de exerciţii pe saltea, exerciţii având ca suport un scaun şi stretching. În final, tuturor pacienţilor le-au fost aplicate teste pentru măsurarea mobilităţii şi echilibrului. Rezultatul: cei care au urmat cursurile de tango au beneficiat de o creştere mai mare a mobilităţii şi echilibrului comparativ cu pacienţii care au efectuat exerciţii obişnuite.

“Datorită rezultatelor acestui experiment, suntem de părere că tangoul poate ajuta persoanele care suferă de boala Parkinson. Deşi unii dintre pacienţi au fost sceptici la începutul experimentului, pentru că nu mai dansaseră de câţiva ani sau pentru că le era teamă din cauza bolii, studiul a demonstrat că tangoul îmbunătăţeşte mobilitatea şi echilibrul, două capacităţi fizice extrem de importante pentru creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu Parkinson”, a declarat Gammon M. Earhart, unul dintre coordonatorii experimentului. Deşi orice dans poate contribui la îmbunătăţirea mobilităţii şi echilibrului, tangoul presupune mişcări speciale, care se dovedesc extrem de benefice pacienţilor cu Parkinson. Studiul a fost publicat în Journal of Neurologic Physical Therapy.

 

 

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă parkinson