x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Test rapid pentru detectarea lui A/H1N1

Test rapid pentru detectarea lui A/H1N1

de Magda Marincovici    |    23 Noi 2009   •   00:00
Test rapid pentru detectarea lui A/H1N1
Sursa foto: /stockexpertcom

Presa din Franţa a anunţat recent că firma BioMerieux a pus la punct un nou test capabil să detecteze, în mai puţin de trei ore, virusul uman H1N1 responsabil de actuala pandemie. OMS spune că virusul H1N1 nu a suferit mutaţii.



Producătorul precizează că noul test nu se adresează, deocamdată, publicului larg interesat să afle dacă este afectat de gripa A sau de gripa sezonieră, dintr-un singur motiv: în prezent, testele gripei A sunt limitate ca număr. Metoda folosită de producător constă în utilizarea a două mici fragmente de ADN ataşate de singurele gene virale specifice suşei H1N1. Fragmente de ADN se pot dezvolta sub acţiunea unei enzime (polimerază). Totul se realizează într-un cilindru bine închis, la o temperatură constantă.

De asemenea, metoda se bazează pe faptul că aceste fragmente de ADN conţin o substanţă fluorescentă. Aceasta acţionează şi emite o cantitate de luminozitate proporţională cu încărcătura virală. Totul durează aproximativ trei ore, iar costul este de mai puţin de 20 de euro pentru un test. Metoda este apreciată ca eficientă şi în cazul gripei aviare, la păsări sau pentru detectarea pasajului lui H1N1 uman la animale.

SE AŞTEAPTĂ AVIZELE
În perioadele de epidemie gripală nu pot fi testate sute de mii de pacienţi gripaţi. Sunt teste rapide, dar, deşi sunt capabile să distingă virusul A de un virus B, la om totuşi, deomcadată, ele nu sunt capabile să facă diferenţa între virusul gripei sezoniere şi virusul gripei H1N1.

Pentru a face această diferenţă, este necesară analiza genetică a virusurilor. Centrele de referinţă analizează săptămânal sute de prelevări trimise de medicii din grupele regionale de monitorizare a gripei (Grog), ceea ce este în măsură să ofere informaţii decisive privitoare la proporţia suşelor virale în circulaţie, printre care virusul A (H1N1). Astfel, pentru ca unchiul şi vecinul dumneavoastră să poată şti care este virusul gripal care îi contaminează ar trebui că acestora să li se facă o prelevare, din care, mai întâi, va fi extras singurul ARN viral, pentru analiza genetică.

Deocamdată, această operaţie se limitează strict la laboratoarele de biologie moleculară, dar se aşteaptă ca autorităţile sanitare din Franţa să decidă asupra avizării laboratorului de a efectua aceste teste.

CE MAI SPUNE OMS
Potrivit OMS, s-a înregistrat o intensificare a activităţii pandemice în Bulgaria, Norvegia, Suedia şi Republica Moldova. De asemenea, se menţine o activitate pandemică importantă în Federaţia Rusă, Irlanda şi Islanda, Belarus, Finlanda, Polonia, Marea Britanie, Turcia şi Ucraina.

Cât priveşte Ucraina, unde gripa nouă este extrem de agresivă, eşantioanele prelevate de la pacienţi nu atestă că virusul ar fi suferit mutaţii. Ceea ce înseamnă că vaccinul administrat în prezent este eficient.
Până acum, conform datelor OMS, 65 de milioane de persoane au primit vaccinul antigripal pandemic.

Primele rezultate sunt încurajatoare. Efectele nedorite se limitează la reacţii locale, respectiv în punctul de injectare: durere, înroşire, uşoară inflamare sau febră moderată.
Aceste reacţii durează cel mult 48 de ore şi sunt similare celor provocate de vaccinul gripei sezoniere. Potrivit OMS, din totalul de 65 de milioane de persoane vaccinate sunt zece cazuri probabile de sindromul Guillain-Barré (SGB).

Anchetele în curs de derulare au ca scop să determine dacă SGB este sau nu provocat de vaccinul contra gripei noi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă