x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tuberculoza - Cel mai mare ucigas dintre bolile infectioase

Tuberculoza - Cel mai mare ucigas dintre bolile infectioase

06 Mai 2006   •   00:00
Tuberculoza - Cel mai mare ucigas dintre bolile infectioase

Tuberculoza (TBC) este una dintre cele mai agresive boli ale zilelor noastre. O treime din populatia globului este infectata cu bacilul Koch, responsabil pentru imbolnavirea de tuberculoza. In plus, aceasta afectiune omoara mai multi tineri decat orice alta boala infectioasa: in lume, la fiecare doua minute, un copil moare de tuberculoza.

Din numarul total de cazuri de TBC din Europa, 70% provin din: Rusia, Ucraina, Romania, Kazahstan si Kirghistan. Statisticile plaseaza Romania pe unul dintre primele locuri din Europa in ceea ce priveste cazurile de TBC: 27.332 de cazuri, dintre care aproximativ 23.000 erau cazuri noi. Dovada este ca incidenta tuberculozei in tara noastra in anul 2005 a fost de 128 de cazuri la suta de mii de locuitori. In acelasi timp, media persoanelor infectate cu bacilul Koch din Europa este de aproape trei ori mai mica: 50 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar in primele 15 state din Uniunea Europeana - 13 cazuri la suta de mii.

Desi tuberculoza este cel mai mare ucigas dintre bolile infectioase, cea mai noua clasa de medicamente utilizate in tratamentul TBC (rifampicina) dateaza in Europa din 1968, iar in SUA din 1974, iar cel mai folosit test pentru diagnosticarea bolii este tuberculina, care are 116 ani.

SEMNE. Principalele semne care marcheaza imbolnavirea de tuberculoza sunt: alterarea starii generale (febra cu predominanta seara, oboseala, pierdere in greutate), transpiratii nocturne, tuse mai mult sau mai putin umeda, expectoratii cu sange, gafaiala la efort.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tuberculoză