x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tuşesc! Să mă tratez?

Tuşesc! Să mă tratez?

de Dr Dana Tinică    |    12 Dec 2011   •   21:00
Tuşesc! Să mă tratez?

Tusea este un simptom ce nu poate fi ignorat! Exista medicamente care se pot administra impotriva tusei. Ca in multe cazuri insa, actiunea lor este discutabila si nu lipsita de efecte secundare. Deci trebuie tratata tusea sau nu?

Tusea este un mecanism important in procesul de vindecare si nu ar trebui stopata: mai ales tusea din afectiunile respiratorii acute, in care acumularea secretiilor stanjeneste respiratia si favorizeaza inmultirea bacteriilor. In aceste cazuri, tusea ar trebui ajutata (medicamentos sau nu), nu oprita. Acest lucru se poate face utilizand expectorante. Dar in ceea ce priveste tusea uscata, din alergii, viroze respiratorii, infectii ORL sau care ramane ca o 'sechela' temporara dupa o pneumonie sau bronsita acuta? In aceste cazuri, daca tusea este neproductiva, dar intensa, obosind bolnavul, impiedicand somnul, favorizand spasmul si iritatia mucoasei, se poate recurge, cu prudenta si numai la indicatia medicului, la antitusive.

Recomandarea medicului este indispensabila in cazul tusei cronice, care insoteste afectiunile respiratorii cronice, cum ar fi BPCO (bronhopneumopatia cronica obstructiva), astmul bronsic, bron­siectaziile, in care este necesara uneori si folosirea unui bronhodilatator (medicament care largeste caile respiratorii). Prima concluzie: medicamentele pentru tratarea tusei, chiar daca multe dintre ele se vand fara prescriptie medicala, nu trebuie luate fara recomandarea medicului. Doar medicul stabileste tipul medicamentului, dozele si durata de utilizare, apreciind in context starea generala de sanatate a bolnavului, natura si stadiul afectiunii prezente, varsta, eventualele reactii adverse sau contraindicatii. Atentie! Uneori, substante cu efect expectorant sau antitusiv se pot gasi in preparate comerciale destinate tratarii diferitelor simptome ale virozelor respiratorii. Folosirea acestora, concomitent cu un alt medicament menit sa trateze tusea, poate duce prin cumulare la efecte adverse periculoase.

Antitusivele sunt medicamente care calmeaza tusea, actionand asupra centrului tusei. In acelati timp, ele pot deprima si centrul respiratiei (care se gaseste in apropierea centrului tusei), usuca secretiile bronsice si unele favorizeaza spasmul bronsic.

Expectorantele sunt medicamente care cresc cantitativ secretia bronsica sau fluidifica, 'subtiaza' mucusul vascos. Din prima categorie fac parte expectorantele secre­to­stimu­latoare, care stimuleaza reflex acti­vitatea glandelor secretorii din mucoasa bronsica. Au actiune slaba si pot determina iritatie gastrica. Expectorantele secretolitice actio­neaza direct asupra secretiilor bronsice, fluidificandu-le. Cele mai folosite medicamente din aceasta ca­tegorie sunt mucoliticele, care desfac legaturile dintre moleculele din mucus, cu fluidificarea lor ulterioara. Ele se pot administra sub forma de tablete, injectabil sau sub forma de aerosoli (substante care pot fi aspirate).

Atentie! Medicamentele folosite in tratarea tusei (si, in general, pentru raceala) nu sunt recomandate copiilor sub 4 ani si trebuie administrate cu prudenta pana la 12 ani.

Exista si metode naturale de tratare a tusei? Primul pas: asigurarea unei bune hidratari. Se recomanda 2-3 litri de lichide, in functie de varsta, greutate si alte simptome prezente (de exemplu, febra). Hi­dratarea se face cu apa sau ceai, mai putin cu sucuri care pot contine cantitati mari de zahar sau cafeina (cu efect diuretic, ce favorizeaza pirde­rea de lichide) si, desigur, fara alcool. Lichidele trebuie baute continuu, fara a astepta senzatia de sete.

Al doilea pas: aerisirea incaperii bolnavului si o temperatura cons­tanta – de 20-22 de grade Celsius –, fireste nici bolnavul, nici cei din jurul sau nu trebuie sa fumeze. Un efect foarte bun il are umidificarea aerului, folosind, daca e posibil, un umidificator de camera (corect intretinut si curatat). In lipsa acestuia se pot aspira de cateva ori pe zi aburi calzi la dus sau stand cu capul aplecat deasupra unei oale cu apa fierbinte. In timpul aspirarii este foarte eficienta lovirea usoara a peretelui toracic, pentru a inlesni eliminarea secretiilor. Cand sta in pat este bine ca bolnavul sa aiba toracele usor ridicat pe perne. De asemenea, un efect favorabil se obtine frecand usor toracele si gatul cu preparate care contin camfor sau mentol. Cateva picaturi de ulei mentolat se pot adauga in vasul din care aspira aburi calzi.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei