x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un lot de vaccin anti-H1N1 cu îndoieli

Un lot de vaccin anti-H1N1 cu îndoieli

de Magda Marincovici    |    27 Noi 2009   •   00:00
Un lot de vaccin anti-H1N1 cu îndoieli
Sursa foto: /stockxpertcom

Primele reacţii alergice în număr neobişnuit la vaccinul anti-H1N1 au fost observate în Canada. Totuşi, OMS încurajează campania de vaccinare contra gripei noi.

În Canada, una dintre ţările care înregistrează cel mai mare avans în privinţa vaccinării contra gripei noi, a fost semnalat un număr neobişnuit de reacţii alergice "grave" în urma unui lot de vaccinuri. Aceste cazuri în curs de investigare nu pun sub semnul întrebării strategia de vaccinare în masă, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

La 17 noiembrie, Ministerul Sănătăţii canadian inventaria 36 de reacţii grave la vaccinul anti-H1N1, printre 6,6 milioane de persoane vaccinate. Efectele nedorite, în special episoade de febră mare şi reacţii alergice severe (dintre care un deces) nu au fost catalogate ca fiind alarmante de autorităţile sanitare din Canada. La ora actuală, frecvenţa cazurilor de anafilaxie este sub un caz la 100.000 de doze distribuite şi nu depăşesc nivelul înregistrat la alte vaccinuri.

La începutul săptămânii, OMS, destul de zgârcită în informaţii, arăta că un număr neobişnuit de reacţii alergice grave la persoane din Canada imunizate cu vaccin dintr-un lot produs de laboratorul GSK. Autorităţile canadiene care supraveghează în timp real efectele nedorite au reperat un nivel de cinci ori mai ridicat de reacţii anafilactice, respectiv de 1 la 20.000, la persoane cărora li s-a administrat vaccinul Arepanrix, precizează doctorul Soizic Courcier, purtător de cuvânt GSK, citat într-un articol publicat miercuri în Le Figaro.

Acest lot suspect reprezintă 170.000 de doze care au fost restrase pentru analize. În prezent sunt disponibile puţine informaţii privitoare la numărul cazurilor şi manifestările alergice observate.

POZIŢIA OMS
Potrivit medicilor, reacţiile post vaccinare se traduc prin simptome pseudogripale: febră, dureri, înroşirea în zona înţepăturii. Aceste reacţii apar la 1-2 zile de la vaccinare şi ar putea fi induse de o concentraţie mai mare din unele substanţe folosite, explică unii specialişti, care sunt de părere că o problemă de acest tip la un lot nu poate anula o campanie de vaccinare. Pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vaccinarea la scară mare rămâne mijlocul cel mai eficient de luptă contra virusului H1N1, considerat "vicios", care deja a provocat decesul a 6.750 de persoane la nivel mondial.

În buletinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (19 noiembrie) se precizează că 65 de milioane de persoane au fost deja vaccinate cu rezultate excelente.

 

Primele doze de Cantgrip
Primele 250.000 de doze de vaccin contra gripei A/H1N1 au plecat ieri, sub pază militarizată, de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Din cele 250.000 de doze, 217.000 au ajuns în judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui, Neamţ, Suceava şi Botoşani, iar restul în Capitală.

Vaccinul produs la Cantacuziono a fost cu sprijinul MAI şi nu este diponibil în reţelele de farmacii. Cantgrip va fi folosit doar pentru imunizarea unor categorii cu risc crescut: elevi, studenţi, angajaţi din sistemul sanitar, din armată şi MAI.

Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că elevii cu vârsta de peste 16 ani se pot vaccina fără acordul părinţilor, întrucât, conform OMS, se apreciază că ei pot decide singuri.

Vaccinul a fost testat conform standardelor internaţionale şi, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul sezonier: durere locală, roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile (37,5 grade Celsius). Vaccinul a fost testat pe şoareci, pe dihori şi pe un grup de persoane cu vârste între 17 ani şi peste 61 de ani.

În ceea ce priveşte vaccinul pentru copii, specialiştii precizează că mai au nevoie de studii, deoarece la această categorie de vârstă pot apărea reacţii specifice. Profesorul Streinu-Cercel precizează că vaccinul românesc nu conţine adjuvanţi. Cantgrip, într-o singură doză, poate da imunitate la 14 zile de la inoculare, care se consolidează după 21 de zile de la administrare.

Secretarul de stat recomandă persoanelor care s-au vaccinat contra gripei sezoniere să se imunizeze şi contra gripei A1H1N1, deoarece în Ucraina acest virus "a suferit o mutaţie care se asociază cu o afecţiune pulmonară severă".

La această campanie de vaccinare sunt obligaţi să participe toţi medicii de familie. Persoanele care trebuie să se vaccineze vor fi convocate la cabinetele medicilor de familie.
Ieri după-amiază se înregistrau în România 2.666 de îmbolnăviri, dintre care două cazuri grave de A/H1N1 la Miercurea Ciuc şi alte cinci cazuri grave la Iaşi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă