x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un nou hormon al „siluetei"

Un nou hormon al „siluetei"

27 Apr 2004   •   00:00
Un nou hormon al „siluetei"

O noua arma impotriva kilogramelor suplimentare ar putea fi pusa la punct in curand.

Magda Marincovici

Secretul il reprezinta noul hormon al siluetei descoperit de cercetatorii americani. Hormonul botezat adiponectina este intr-un fel ruda unui alt hormon, leptina, izolat in urma cu zece ani. Ambii hormoni ajuta la diminuarea greutatii si sunt secretati de tesutul adipos. Spre deosebire de leptina care modifica apetitul, adiponectina nu actioneaza asupra acestuia.

ACCELERAREA METABOLISMULUI. Dupa zece ani de la descoperirea leptinei, recent, cercetatorii de la Penn Diabetes Center din Pennsylvania au izolat adiponectina, un nou hormon care ajuta la eliminarea kilogramelor suplimentare.

Cercetatorii au injectat hormonul in fluidele cerebrale ale cobailor si au observat o accelerare a metabolismului, fara modificarea apetitului. Doctorul Ahima spune ca in cazul cobailor se observa arderea mai multor calorii. Cobaii au scazut in greutate, fara a-si reduce cantitatea de alimente ingerate.

EXPLICATIE. Adiponectina actioneaza asupra unui alt hormon, insulina. Cand nivelul adiponectinei este ridicat, e necesara o cantitate redusa de insulina pentru captarea zaharului din sange. Dimpotriva, cand nivelul adiponectinei este scazut, celulele devin rezistente la insulina. La persoanele supraponderale si cele suferinde de diabet tip 2 se inregistreaza o cantitate redusa de adiponectina.

Cercetatorii americani nu s-au pronuntat categoric asupra posibilitatii ca adiponetina sa devina foarte curand un medicament prescris pentru slabit. Totusi, ei spera ca, asociati, cei doi hormoni ai siluetei vor da, cu certitudine, rezultate pozitive in tratarea bolilor metabolice, in special a diabetului.

Cartofii si painea

Un studiu efectuat pe 532 de persoane arata ca nivelul adiponectinei evolueaza in functie de consumul de alcool, grasimi si dulciuri. Alcoolul in cantitati moderate ridica nivelul acestui hormon, in timp ce excesul de alcool il scade. Consumul de grasimi este insotit de o crestere a cantitatii de adiponectina.

Alimentele din categoria „rafinate" scad nivelul adiponectinei. Pe lista acestor alimente se afla: painea, prajiturile, cerealele de la micul dejun, snacks, bauturile carbogazoase, cornurile cu ciocolata. Si mai trebuie adaugati pe aceasta lista cartofii, indiferent de modul lor de preparare. /modules/pnCPG/coppermine/albums/userpics/10002/260003.jpg

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă hormon