x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un vaccin şi un sindrom?

Un vaccin şi un sindrom?

de Magda Marincovici    |    22 Noi 2009   •   00:00
Un vaccin şi un sindrom?
Sursa foto: /stockexpertcom

În Franţa, cazul unei femei cu sindromul Guillain-Barre este analizat pentru a se stabili dacă acesta fost provocat de vaccinul contra gripei noi.

Sindrom Guillain-Barre este relativ rar, cu manifestări clinice variate: de la cazuri severe de paralizie la tulburări uşoare şi pasagere. La ora actuală, lumea medicală discută intens despre afectarea terminaţiilor periferice ale nervilor, respectiv despre un posibil caz de sindrom Guillain-Barre în contextul vaccinării antigripale.

Această bănuială nu este nouă. Ea s-a născut în timpul campaniei de vaccinare din 1976, în Statele Unite, contra gripei porcine, transmise de virusul A/New Jersey/H1N1. 45 de milioane de americani au fost vaccinaţi în iarna 1976 - 1977 şi printre aceştia s-au semnalat peste 500 de cazuri de sindromul Guillain-Barre (SGB), dintre care 25 de decese. Studiile efectuate în perioada respectivă au stabilit un risc de SGB de 1 la 100.000 de persoane vaccinate.

Totuşi, aceste concluzii, desprinse la cald, au fost reluate cu prilejul studiilor ulterioare, anunţă Elyanne Gault, laboratorul de microbiologie al Spitalului Ambroise Pare Boulogne-Billnancourt. Specialistul este de părere că, totuşi, nu sunt informaţii suficiente asupra cazurilor de infecţie cu bacterii şi virusuri care pot fi la originea SGB.

FACTORI DE RISC
SGB survine la 2-3 săptămâni după infecţia virală sau bacteriană. De aceea este, uneori, dificilă descoperirea cauzei, explică doctorul Gault. 40% dintre cazurile de SGB sunt asociate cu o infecţie prin bacteria Campylobacter jejuni, una dintre principalele cauze ale diareei, precizează Elyanne Gault. Riscul unui SGB după o infecţie cu Campylobacter jejuni ar putea ajunge la 1 la 10.000 de cazuri.

Gripa reprezintă un factor de risc pentru SGB, arată un studiu coordonat de doctorul Elyanne Gault şi colegii lui de la Spitalul Garches, centru de referinţă pentru SGB. Dintre 405 pacienţi spitalizaţi pentru SGB, 14 cazuri de gripă au fost confirmate prin analiză serololgică. Extrapolând numărul cazurilor de gripă din Ile-de-France, incidenţa ar fi de 4-7 cazuri de SGB la 100.000 de persoane cu gripă. Legat de vaccinare, un studiu efectuat în SUA în două sezoane gripale (între 1992 şi 1994) stabilea că riscul de SGB ar fi de un caz la un milion de persoane imunizate.

În prezent, se ştie în Franţa, planează suspiciunea unui SGB la o pacientă după ce a fost vaccinată contra gripei A/H1N1. Deocamdată, nu este exclus ca să fie gripa sau alt agent patogen cauza sindromului. În fiecare iarnă circulă virusuri gripale, dar şi alte virusuri respiratorii, fiind una dintre cauzele creşterii numărului pacienţilor cu SGB, spun specialiştii.

O BOALĂ COMPLEXĂ
SGB este foarte complex, reaminteşte Elyanne Gault. SGB este o inflamaţie acută şi o demielinizare (distrugerea tecii de mielină care înconjoară fibrele nervoase), care poate merge până la paralizii. Pentru unele forme ale SGB, cu implicarea Campylobacter, se ştie că sistemul imunitar produce anticorpi contra bacteriei implicate în procesul de atacare a nervilor. Ceea ce nu s-a stabilit în cazul acţiunii unui virus gripal. De asemenea, încă nu s-a putut răspunde la întrebarea de ce unele persoane fac SGB după ce au fost vaccinate şi altele nu?

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă