Spunea prof. dr Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului de Boli Infecţioase "M. Balş", că previziunile semnalează că războiul cu virusurile va fi marea confruntare a actualului mileniu.
Pentru că virusurile au devenit foarte viclene şi îşi schimbă mereu structura, astfel încât păcălesc medicamentele şi vaccinurile, apărând în travesti. În plus, ele şi-au lărgit şi aria de atac, încât virusurile care acţionau, de exemplu, iarna agresionează oamenii în vremurile noastre şi vara, iar dacă la început atacau anumite organe, acum şi-au lărgit frontul afectând, de exemplu, meningele, care înveleşte creierul.
Unul dintre virusurile parşive este şi virusul varicelei, sau al vărsatului de vânt, cum se numeşte boala în popor, purtând denumirea medicală de virus varicelo-zosterian. Şi să explicăm de ce este această denumire compusă, fiindcă acest virus păcătos provoacă şi boala copilăriei, varicela, iar mai apoi îl atacă pe om cu boala numită zonazoster.
Explică acţiunile rele ale acestui virus prof. dr Adrian Streinu Cercel. Şi acest virus şi-a schimbat sezonul. Înainte, el ieşea la atac la începutul primăverii, după sfârşitul iernii, iar în anii aceştia el infectează şi vara. Norocul este că azi există medicamente noi, de o sută de ori mai eficiente. Deşi nu este cuprins în setul de vaccinuri obligatorii, vaccinul antivaricelă trebuie făcut copilului de 5-7 ani, dar şi adultului care n-a făcut boala varicelă.
Trebuie să facă şi adultul vaccinul, pentru că maturii când se îmbolnăvesc de varicelă fac o formă mai brutală.
Şi cu o serie de complicaţii grele, cum ar fi pneumoniile. Dacă vaccinăm copilul obţinem o protecţie şi pentru vârstnici, fiindcă se întâmplă situaţii în care copilul cu varicelă tuşeşte şi împrăştie microbii către bunici, care se îmbolnăvesc rapid.
Citește pe Antena3.ro