Comisia Europeană avertizează că un bolnav de SIDA din trei nu ştie că are virusul HIV, situaţie ce face să crescă riscul răspândirii infecţiei.
Nu este timpul ca Europa să lase garda jos în lupta pentru combaterea SIDA, mai ales că numărul cazurilor de îmbolnăvire aproape că s-a dublat pe continent, în ultimii opt ani, a fost mesajul lansat de comisarul european în probleme de sănătate, Androulla Vassiliou, care a citat un document recent al Comisiei referitor la rezultatele luptei împotriva răspândirii bolii ucigaşe.
Potrivit statisticilor CE, numărul de persoane infectate cu virusul HIV în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi în ţările vecine cu acestea a ajuns, de la 1,5 milioane cât era în 2001, la 2,2 milioane, în 2007.
Procentul adulţilor infectaţi cu HIV, în care au fost incluse persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani, variază de la ţară la ţară, în unele fiind de 0,1%, iar în altele de peste 1%. Franţa, Italia, Spania şi Portugalia au cea mai mare rată de contaminare cu HIV, între 0,4 şi 0,5%. În schimb, în Estonia rata de contaminare este de 1,3%, iar în Ucraina, ţară care nu face parte din blocul comunitar, dar este învecinată cu acesta, rata infectării a ajuns la 1,6%. În Rusia, care nici ea nu face parte din UE, aproximativ 1,1% din populaţie este HIV pozitivă.
"Trebuie să-i încurajăm pe oameni să fie responsabili de ei înşişi şi de partenerii lor, să spună adevărul despre boala lor, să practice sexul protejat şi să îşi facă analizele de depistare a virusul HIV", a mai spus comisarul european pentru Sănătate, adăugând că, deşi nu există încă un vaccin împotriva acestui virus, există în schimb tratamente performante, care încetinesc evoluţia bolii.