x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccin anticancer

Vaccin anticancer

de Magda Marincovici    |    21 Apr 2009   •   00:00
Vaccin anticancer
Sursa foto: /Stockxpertcom

Un vaccin contra cancerului de prostată, testat deja pe pacienţi cu metastaze, dă speranţa unei terapii eficiente împo­triva acestei boli. Rezultatele şi punerea în circuit a vaccinului sunt aşteptate în curând la Congresul Asociaţiei Americane de Urologie.



Vaccinul (provenge) a fost testat (a doua oară) pe un lot de 512 bărbaţi suferinzi de cancer de prostată în stadiu avansat, care nu răspund la tratamentul hormonal. Deocamdată nu a fost consemnat nici un efect secundar, dar rezultatele definitive ale studiului vor fi comunicate la Congresul Asociaţiei Ame­ricane de Urologie, firma producătoare aşteptând undă verde pentru acest vaccin.

Provenge nu este un vaccin tradi­ţio­nal, ci unul terapeutic, destinat să trateze cancerul. El activează sistemul imunitar în lupta contra tumorilor. Dacă obţine OK-ul de la Food and Drug Administration (FDA), agenţia americană a medicamentului, acest vaccin ar putea fi primul tratament de acest tip aflat în circuit.

Cel de-al doilea test de amploare dovedeşte beneficiul asupra pacienţilor, ceea ce îi îndreptăţeşte pe specialişti nu numai să spere în privinţa intrării vaccinului în circuitul curent, ci şi să deschidă calea unei noi strategii anticancer care să completeze chirurgia, radioterapia, tratamentul hormonal şi chimioterapia folosite la ora actuală.

"Sunt rezultate încurajatoare care arată că ţinerea sub control a sistemului imunitar al pacientului poate permite ata­carea cu succes a cancerului prostatei", susţine medicul Eric Small, oncolog la Universitatea California din San Francisco. Medicul Eric Small este coordonatorul primului studiu privind acest vaccin, ne­având nici o legătură cu firma produ­că­toare. Acest vaccin este un tratament personalizat.

SISTEMUL IMUNITAR
Medicii colectează celule specializate, plecând de la fiecare eşantion de sânge. Aceste celule ajută sistemul imunitar să recunoască tumoarea ca pe o amenin­ţare. Sau, mai concret, celulele acţionează exact cum o fac când în organism pă­trund germeni periculoşi. Aceste celule specializate sunt apoi combinate cu o proteină existentă în majoritatea celu­le­lor canceroase, cu scopul de a întări sistemul imunitar.

"Vaccinul" astfel obţinut este reinjectat pacientului în trei reprize, de-a lungul a două săptămâni. La ora ac­tuală, sunt puţine tratamente disponibile contra cancerului prostatei, deşi este o formă de neoplasm din ce în ce mai frec­ventă. Liga Română de Cancer estimează că în România sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostată şi că aproximativ 7,3% din bărbaţi mor anual din această cauză. Cancerul de prostată reprezintă a doua cauză de deces prin cancer după neoplasmul pulmonar.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vaccin