x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Varsatul de vant

Varsatul de vant

07 Iul 2004   •   00:00

Varsatul de vant este provocat de virusul varicelos atat la copii, cat si la adultii care nu au facut boala in copilarie. Acest virus poate fi foarte periculos, pentru ca este acelasi cu cel al Zonei Zoster.

STELUTA INDREI

Varicela se mai numeste varsat de vant pentru ca virusul este purtat de vant, ceea ce determina contagiozitatea foarte ridicata, de pana la 90%. Conditiile meteo din acest sezon, ploile frecvente, vantul au favorizat aparitia varicelei, astfel incat se inregistreaza numeroase cazuri atat in randul copiilor, cat si al adultilor. Varicela se face o data in viata, ca si celelalte boli ale copilariei. Exista un vaccin impotriva acestui virus, care este indicat copiilor, dar s-a constatat ca la unii dintre ei varicela a fost provocata chiar de vaccinul respectiv.

SIMPTOME. "Varsatul de vant debuteaza cu febra ridicata (39 de grade Celsius), apoi apar pe piele macule (pete rosii) care evolueaza in papule (mici umflaturi rosii) si apoi in vezicule (bule umplute cu lichid). Acestea sunt specifice varicelei si au un aspect inconfundabil, fiind asemanatoare picaturilor de roua dupa ploaie", afirma medicul de familie Doina Mihaila de la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti. Simptomele enumerate apar dupa 10-14 zile de la contactul cu persoana infectata. Veziculele apar periodic, in doua-trei valuri, precedate de febra. Eruptia se manifesta atat pe piele, inclusiv la nivelul capului, urechilor, cat si pe mucoase (gura, zona genitala). Dupa ce se usuca veziculele, pe piele apar cruste. Pacientul are o stare generala buna, cu exceptia senzatiei de mancarime. Bolnavul este contagios pana cad crustele de pe piele, adica pe o perioada de 14-21 de zile.

TRATAMENT. Prima masura de tratament este izolarea bolnavului la domiciliu. Astfel nu transmite virusul persoanelor cu care vine in contact, dar se protejeaza si pe sine, pentru ca organismul sau este slabit, imunitatea este scazuta si se poate imbolnavi mult mai usor si din alte cauze. Tratamentul igienodietetic presupune un regim alimentar usor, compus mai ales din fructe si legume, iar in perioadele cu febra bolnavul trebuie sa consume multe lichide. "Tratamentul medicamentos consta in paracetamol, algocalmin si vitamina C. Nu se administreaza antiinflamatorii nesteroidiene", avertizeaza dr. Doina Mihaila.

COMPLICATII

Varicela nu trebuie neglijata, pentru ca la adulti provoaca Zona Zoster. Doina Mihaila spune ca in cazul in care apar "fenomene neplacute, precum fotofobia (nu suporta lumina) si durerile de ceafa foarte mari, sau daca febra persista mai mult timp, pacientul trebuie sa se adreseze medicului". Nu se face baie generala pana nu cad crustele. Bolnavul se spala pe portiuni, cu apa calduta si sapun si se tamponeaza cu un prosop propriu, care se fierbe separat. Pentru a evita complicatiile de suprainfectare a veziculelor, pacientul nu trebuie sa se scarpine. De asemenea, mainile trebuie sa fie intotdeauna curate. Atentie, o simpla bubita poate sa se suprainfecteze si apoi sa se transforme in abces insotit de febra.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă