Când omului îi curge sânge, nu atunci când se răneşte, şi constată o urmă de sânge în scaun, în pipi, în scuipat, în vomă, acela e argumentul bubuitor ce-l obligă să ia primul tramvai şi să se ducă la un spital.
Dacă la alte semne: durerea, slăbiciunea, tusea, arsuri, în mod greşit, oamenii mai amână vizita la doctor, atunci când sângerează cu grăbire ei bat la uşa spitalului. Şi diagnosticul din timp, urmat de tratament încă din faza incipientă a bolii, conţine în el sâmburele învingerii maladiilor. Multe dintre boli se localizează în plămân şi în aparatul respirator. Ca atare, e bine să ştie fiecare om ce semne dau plămânii cum că ceva e în neregulă.
Explică simptomele date de plămân prof. gen. dr Teodor Horvat, şeful Clinicii de chirurgie toracică de la Spitalul Militar Central. Plămânul dă şase simptome: tusea, expectoraţia, scuipatul de sânge (hemoptizia), dispneea (sufocarea), durerea şi tumora ce poate fi palpată.
Să vedem ce e cu primul simptom, tusea. Tusea este un reflex. De fapt, este o binecuvântare, căci prin tuse ne curăţăm arborele respirator. Dacă n-am tuşi şi expectora, ne-am îneca în propriile secreţii. Tusea ne curăţă de secreţiile noastre, dar şi de corpii străini pătrunşi în aparatul respirator.
Să atragem atenţia că e periculos să vorbeşti şi să râzi în timp ce mesteci mâncarea. Fiindcă bucăţele de mâncare pot bloca laringele, adică pot intra pe partea de respiraţie, şi se produce asfixierea. Sunt oameni care mor fiindcă le-a intrat pe trahee un dumicat de mâncare. De regulă, când un om se îneacă şi nu mai poate respira din pricina mâncării alunecate pe drumul celălalt, aspectul e dramatic şi cei din jur se sperie de asfixierea omului de lângă ei. Este greşită metoda de a-l bate pe spate pe acest om. Acest obicei n-are nici o eficacitate. Alta e manevra ce trebuie făcută. Cineva îl îmbrăţişează pe cel ce s-a înecat cu mâncare şi îi apasă cu putere partea superioară a abdomenului sub stern. Astfel, creşte presiunea în abdomen, diafragma apasă şi ea pe cutia toracică şi creşte, implicit, presiunea în torace, iar corpul străin este aruncat afară.
Citește pe Antena3.ro