x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virusul A-H1N1, la judecata Consiliului Europei

Virusul A-H1N1, la judecata Consiliului Europei

de Magda Marincovici    |    13 Ian 2010   •   00:00

Wolfgang Wodarg, directorul Departamentului de sănătate din cadrul Consiliului Europei, susţine că toate companiile farmaceutice au avut profituri de milioane de dolari de pe urma virusului A/H1N1.



Europarlamentarul Wolfgang Wodarg a calificat ca falsă această pandemie de gripă şi a spus că a fost declanşată la presiunea companiilor farmaceutice. Consiliul Europei ar trebui - în opinia  europarlamentarului german - să ceară membrilor săi să ancheteze consecinţele declanşării pandemiei şi să afle care au fost argumentele ştiinţifice pe baza cărora Organizaţia Mondială a Sănătăţii  a decretat nivelul maxim de alertă pandemică. La dezbaterea cu uşile închise sunt invitaţi reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ai companiilor farmaceutice. Europarlamentarul Wodrag pretinde că societăţile farmaceutice au influenţat specialiştii şi autorităţile de sănătate publică cu scopul de a alerta guvernele asupra pandemiei.

EFECTE SECUNDARE NECUNOSCUTE
Într-un document semnat de parlamentari din zece ţări, se precizează că societăţile farmaceutice au contribuit la irosirea resurselor destinate serviciilor medicale, în favoarea strategiilor de vaccinare care sunt ineficiente. Aceste strategii expun inutil milioane de persoane sănătoase riscului efectelor secundare, încă necunoscute, ale acestor vaccinuri, care nu au fost suficient testate", susţin parlamentarii.

OPINIE
Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, nu a comentat iniţiativa acestui grup de europarlamentari. Dar a subliniat că, "în momentul de faţă, avem de-a face cu un virus care se răspândeşte şi care face victime. Ne apropiem de 100 de decese. Până acum nu au fost înregistrate efecte adverse, deşi s-au vaccinat peste 200.000 de persoane.

Ancheta OMS Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este posibil să ceară unor experţi independenţi o evaluare, atunci când prima pandemie din acest secol se va încheia.

"Ne aşteptăm la critici, care sunt binevenite. Vom face mai târziu o evaluare a muncii noastre, cu experţi externi", a anunţat Fadela Chaib, purtător de cuvânt OMS într-o conferinţă la Geneva. Această anchetă, ale cărei rezultate vor fi "făcute publice", va fi efectuată atunci când gripa "se va termina", a spus ea. Potrivit OMS, pandemia va mai dura "câteva anotimpuri".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă