x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virusul A(H1N1), mai agresiv

Virusul A(H1N1), mai agresiv

de Magda Marincovici    |    02 Iul 2009   •   00:00
Virusul A(H1N1), mai agresiv
Sursa foto: /Reuters

Luni, site-ul lui New England Journal of Medicine a publicat în premieră o anchetă realizată de medicii mexicani şi americani având ca temă cazurile grave şi decesele provocate de noul virus H1N1, descoperit în aprilie anul acesta în Mexic şi care face deja înconjurul lumii. Din toamnă, Franţa ar putea avea aproximativ 50% din populaţie afectată de gripă. Virusul devine mai tare ca medicamentele.



Ancheta a vizat peste 2.150 de pacienţi cu pneumonie severă şi 100 de decese. Rezultatele anchetei demonstrează că formele cele mai severe de boală sunt, în principal, diagnosticate la persoane sub 60 de ani, în timp ce vârstnicii, de regulă cei mai afectaţi de gripă, sunt mai bine protejaţi. Specialiştii spun că tocmai infecţiile gripale, făcute în mod obişnuit de-a lungul vieţii, sunt de natură să-i pună acum la adăpost pe vârstnici de noul virus gripal.

Acest aspect este important, pentru că el va fi un bun argument în convingerea autorităţilor că persoa­nele sub 60 de ani trebuie vaccinate cu prioritate imediat după intrarea în circulaţie a vaccinului. O a doua anchetă, postată pe site-ul New England Journal of Medicine, confirmă la scară mai mică faptul că formele grave sunt limitate, rata de de­ces este evaluată la doi-trei la o mie de bolnavi şi în marea majoritate a cazurilor sunt persoane contaminate care prezintă tulburări benigne şi tranzitorii. Care este explicaţia complicaţiilor severe şi a deceselor?

Sunt provocate de o adău­ga­re a unei noi infecţii de natură bacteriană sau de efectul patogen al virusului? Pentru majoritatea pacienţilor incluşi în anchetă, problemele pulmonare sunt legate direct de acţiunea virusului gripal, susţin autorii. Durata incubaţiei viru­su­lui este între două şi şapte zile, iar simptomele constante sunt febra şi tusea, iar între 10% şi 50% dintre pacienţi prezintă tulburări digestive.

Nu­me­roşi experţi francezi estimează că în toamnă între 20% şi 50% din populaţia Franţei ar putea fi afectată de gripa A. Le Figaro anunţa că s-ar pu­tea ajunge la aproximativ 40.000 de decese. În Danemarca a fost înregistrat primul caz de rezistenţă la Tamiflu. De altfel, Centrul American pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) a anunţat că 98% din eşantioanele suşei H1N1 sunt rezistente la Tamiflu, medicamentul care poate trata gripa şi chiar să o prevină.

Datele din ultimele săptămâni indică faptul că noul virus gripal se propagă în Europa. Biroul Regional al OMS pentru Europa anunţă că supraveghează metodic eforturile depuse pentru reducerea efectelor noului virus, dat fiind caracterul imprevizibil al virusurilor gripale. Doctorul Marc Danzon, director regional OMS pentru Europa, a precizat că, deşi pandemia se insta­lează în timp, specialiştii OMS acţionează pentru limitarea pe cât posibil a impactului acesteia asupra populaţiei şi asupra economiei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă