x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vocea artificiala

Vocea artificiala

de Florin Condurateanu    |    22 Iul 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
In cancerul de laringe este decisiv momentul descoperirii lui. Daca se intervine chirurgical intr-o faza de inceput, se evita invaliditatea prin scoaterea totala a laringelui.

Conf. dr. Codrut Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul Sf. Maria, spune ca, daca este descoperit cancerul de laringe intr-o faza incipienta, se poate face o indepartare partiala, se scoate doar o coarda vocala sau doar o parte din laringe, bolnavul putandu-se hrani si vorbi normal.
Daca neoplasmul de laringe se descopera tarziu, ceea ce se intampla din pacate in peste 80% din cazuri, chirurgul ORL este obligat sa indeparteze intregul laringe si ganglionii din lateralele gatului. Omul respira pe o canula traheala, un buton, o legatura direct in trahee mai jos de omusor, iar pentru a vorbi el trebuie sa faca reeducare vocala. Se poate vorbi fara laringe prin asa-zisa voce esofagiana, folosindu-se aerul din stomac. E o vorbire ca a ventrilocilor.
A doua metoda foloseste proteze fonatorii, niste butonase ce se implanteaza in gat si mimeaza corzile vocale, obtinandu-se o voce rezonabila. Se mai poate folosi in alta metoda laringofonul, aparat cu baterii, un aparat mobil care se lipeste de gat pe afara, in zona unde a existat laringele, numai cand cel operat vrea sa vorbeasca. Rezulta o voce metalica, dar inteligibila.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă