x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vreau o schimbare de Pasti!

Vreau o schimbare de Pasti!

19 Mar 2006   •   00:00

Cu totii simtim nevoia de a ne schimba. Simtim nevoia de a trai o noua experienta. Simtim nevoia de a avea un nou inceput. Iar o data cu venirea primaverii, nevoia de innoire devine mai evidenta. De Pasti, chiar si traditia impune primenirea sufleteasca si trupeasca. Ne innoim garderoba, ne schimbam coafura, ne improspatam tenul, ne luam farduri noi, dar mai greu e sa ne schimbam starea de spirit. Parca nu mai regasim acea stare din copilarie, cand mergeam cu parintii si bunicii la slujba de Inviere, imbracati in hainute noi din cap pana-n picioare si cu flori de primavara in maini. Maturitatea a risipit un pic vraja. Dar sarbatorile de Pasti raman un moment aparte, chiar si adulti fiind.

Psihologul Stefania D. Nita, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, spune ca "important este sa ne bucuram intr-adevar de lucrurile pe care le cumparam pentru noi si pentru cei dragi, de bucatele pe care le pregatim, de revederea cu rudele, prietenii. Disponibilitatea de a regasi bucuria micilor gesturi de afectiune, bucuria de a face un cadou si de a ne arata sentimentele deschis cu siguranta ne confera incredere si confort psihic". Iar pentru a trai ceva din magia Pastilor din vremea copilariei, poate e bine sa nu renuntam la superstitia de a purta prima data hainele noi chiar la slujba din noaptea Invierii, ca sa ne poarte noroc. "Desi este o simpla superstitie, ea are efecte benefice, pentru ca daca noi simtim ca ne va fi bine, atunci toate actiunile noatre viitoare vor conlucra spre bine. Ne merge bine daca gandim pozitiv, ne merge rau cand gandim negativ", este de parere psihologul Stefania D. Nita.

PURIFICARE


Si Postul, si innoirea de Pasti sunt actiuni de purificare, de curatare. Ne supunem Postului pentru ca numai asa ne putem purifica sufletul si trupul. Ne innoim hainele pentru a arata in exterior primenirea sufleteasca. Asa se explica dorinta foarte puternica de innoire pe care o resimtim in preajma sarbatorilor de Pasti. Toti vrem sa intampinam Invierea Domnului cu ceva nou, cu speranta si bucurie, cu acea stare de puritate a copilului nou-nascut. Noutatea exterioara a vesmintelor intregeste starea de bucurie si arata celorlalti trairile pe care noi le avem. In opinia psihologului Stefania D. Nita, schimbarea exterioara este mai accesibila decat cea interioara. Schimbarea exterioara poate fi un imbold si ne poate demonstra ca este posibil sa devenim mai buni. "Cine nu-si doreste sa fie mai bun, mai curat sufleteste? Sunt lucruri care nu se dobandesc de azi pe maine, ci in timp. Dar innoirea exterioara este mult mai usor de realizat. Facem un efort mai mare sau mai mic, in functie de posibilitatile financiare, si ne innoim din cap pana-n picioare. Mergem la coafor, ne cumparam farduri in tendintele acestei primaveri, ne completam garderoba cu o tinuta sic. Toate aceste schimbari exterioare ne confera o stare de bine."

BUCURIE CONCRETA


Oamenii au nevoie de a simti bucuria si in mod concret. "Ceea ce se desfasoara in sufletul nostru, in imaginatia noastra uneori ne motiveaza, alteori ne deprima. Dar dincolo de lumea interioara, una dintre nevoile de baza este de a vedea la modul concret, de a da o forma trairilor noastre. Atunci cand ne simtim bucurosi, ce facem? Sarbatorim cu prietenii, familia. Sau ne imbracam frumos. Sau ne aranjam parul. Sau ne cumparam ceva: o carte, un inel, un fard, un pantof nou. Este ca si cum bucuria interioara nu poate fi simtita pe de-a intregul atat timp cat nu o percepem si la nivel concret", explica Stefania D. Nita.

SFATUL MEDICULUI


Pentru unele persoane singure, necasatorite, persoane care nu au copii, persoane ai caror parinti au decedat, persoane care au trecut recent printr-o perioada de separare, sarbatoarea Pastilor nu reprezinta un motiv de bucurie. Cei care resimt foarte puternic nevoia de a fi impreuna, iar contextul realitatii nu le ofera aceasta posibilitate sunt predispusi spre stari depresive in aceasta perioada. Psihologul Stefania D. Nita le recomanda acestora sa nu stea singuri, sa nu cada in capcana izolarii. Este necesar sa iasa din casa, sa mearga la rude, la prieteni, sa se plimbe prin magazine.

MACHIAJ. In aceasta primavara ne putem bucura de o adevarata armonie de culori naturale in machiaj. Nuantele freziilor – lila, galben, vernil, orange si roz – se pot regasi in combinatii stralucitoare pe pleoape. Genele rimelate contribuie la conturarea unei priviri tandre. Obrajii se vor farda cu roz pal, iar buzele vor fi usor sidefate. Fondul de ten va fi obligatoriu transparent si hidratant.

COAFURA. De cate ori nu auzim: "Vreau o schimbare! Trebuie sa-mi vopsesc parul. Vreau o alta tunsoare". Coafura este cea mai evidenta schimbare pe care o putem face. Tunsoarea si culoarea potrivita ne scot din anonimat si ne dau incredere in propriile forte. Dar atat parul, cat si vestimentatia trebuie actualizate cu tendintele noului sezon. Primavara aceasta se poarta buclele sau onduleurile lejere. Revine moda bretoanelor, dar acestea vor fi aranjate inegal, pentru a lasa totusi fruntea libera. Se pune foarte mult accent pe volum si nu mai sunt in voga coafurile fixe, uniforme, ci parul va fi aranjat in maniera rebela. In materie de culoare se folosesc nuantele naturale: roscat aramiu, blond mediu, ciocolatiu, brunet cu reflexe luminoase.
×
Subiecte în articol: sanatatea noastra