x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Zâmbet valoros ca o bijuterie

Zâmbet valoros ca o bijuterie

de Dana Caranovic    |    08 Dec 2009   •   00:00
Zâmbet valoros ca o bijuterie
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Un zâmbet perfect presupune dinţi albi şi sănătoşi, dar acum poţi să captezi atenţia celor din jur aplicându-ţi pe dinţi bijuterii din cristal, aur, argint, pietre preţioase (diamant, rubin, safir, smarald) sau chiar din platină.
Astăzi tatuajele dentare sunt modele personalizate care se adaugă coroanelor înainte ca acestea să fie fixate în gură, expresia fiind folosită şi pentru a defini decorarea temporară a dinţilor prin diferite proceduri.

TATUAJE, PIERCING
În cazul coroanelor, tatuajele dentare sunt cel mai adesea aplicate pe dinţii din spate, deşi ele pot fi aplicate pe oricare dinte, executându-se într-o gamă bogată de stiluri, culori, desene sau modele. Tatuajele dentare sunt aplicate după ce medicul stomatolog confirmă că matriţa coroanei are mărimea potrivită pentru dinte, iar aceasta din urmă este trimisă la un laborator dentar care construieşte coroana. Specialistul în tatuaje dentare aplică designul dorit de client pe coroană înainte ca aceasta să fie închisă.

Având în vedere că tatuajul dentar este încastrat în coroană, medicii stomatologi afirmă că persoanele care au ales să-şi decoreze dinţii prin această metodă nu trebuie să apeleze la măsuri speciale de îngrijire a danturii, fiind suficiente doar cele impuse de aplicarea coroanei.

Totuşi, unii dentişti afirmă că tatuajele dentare pot duce la pierderea de smalţ dentar şi de aceea nu recomandă pacienţilor această practică, sfătuindu-i să aleagă, în schimb, aplicarea de bijuterii dentare, care nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea orală.

Piercing-ul dentar, care presupune lipirea unei bijuterii pe suprafaţa dintelui, se realizează cu ajutorul unui material care nu atacă dintele, fiind totodată şi o procedură reversibilă, spre deosebire de tatuajul dentar.

Bijuteriile dentare pot fi confecţionate din diferite materiale: diamant, ametist, safir, topaz, zircon, aur galben sau alb, într-o gamă foarte bogată de forme, dimensiunile bijuteriei fiind între 1,8 mm şi 2,3 mm.

MATERIALE, DIMENSIUNI, FORME
În general, piercing-ul dentar reprezintă o procedură care durează aproximativ o jumătate de oră, nu implică anestezierea pacientului şi nu atrage după sine restricţii alimentare sau de altă natură. Cât despre durata de viaţă a bijuteriei dentare, medicii stomatologi afirmă că aceasta rămâne lipită de dinte timp de 4 ani. Modelele de bijuterii sunt variate şi, dacă nu te încântă nici unul, cu siguranţă vei putea să comanzi la cabinetul stomatologic o bijuterie exact pe gustul tău.

Materialele folosite pentru confecţionarea bijuteriilor dentare sunt: aurul, platina, încrustate cu pietre preţioase sau semipreţioase (există şi variante din sticlă) sau cristale.
Poţi să alegi accesorii de forme diferite (inimă, lună, delfin, lacrimă, steluţă, romb), în mărimi ce variază între 2 şi 8 mm.

Următorul pas este alegerea dintelui pe care îţi vei aplica bijuteria. Doctorul stomatolog îţi va da un sfat sigur, în funcţie de aspectul dinţilor tăi şi de cât de evidentă vrei să fie schimbarea.
După stabilirea dintelui, doctorul va trece la ataşarea efectivă a bijuteriei, lucru care nu va dura mai mult de 20 de minute.

Se aplică un demineralizant pe o suprafaţă de aproximativ doi milimetri pătraţi, apoi se pune un bonding (un fel de lipici) şi o picătură de compozit fluid. Peste acesta se aşază bijuteria şi apoi se fotopolimerizează. Demineralizarea dintelui nu este deloc periculoasă. După îndepartarea bijuteriei se poate aplica puţin fluor, dar chiar şi saliva are capacitatea de a remineraliza acea suprafaţă.

ÎNDEPĂRTAREA, ÎNTREŢINEREA
Unele bijuterii, odată aplicate, pot sta atât timp cât tu vei dori să îţi păstrezi noul aspect. Altele se detaşează după câteva săptămâni. Îndepărtarea se va face însă numai de medicul stomatolog. După ce bijuteria a fost îndepărtată, doctorul îţi va peria dintele, lucru care nu îţi afectează smalţul, ci doar îndepărtează placa bacteriană formată în timp în jurul bijuteriei. Oricum, se presupune că pe timpul purtării bijuteriei te-ai prezentat de câteva ori la medic pentru o curăţare mai profundă a dinţilor. Mai trebuie să ştii, de asemenea, că bijuteriile dentare nu favorizează apariţia cariilor şi nici a tartrului.

Purtarea unei astfel de bijuterii poate avea efecte benefice: o persoană care se hotărăşte să o poarte devine mai conştientă asupra igienei sale orale. O astfel de bijuterie atrage, cu siguranţă, privirile. Dar nimeni nu ar vrea să atragă atenţia asupra unor dinţi neîngrijiţi, cu resturi alimentare vizibile...

În ceea ce priveşte întreţinerea bijuteriei şi a dintelui ce a fost decorat, trebuie să aloci mai multă atenţie igienei cavităţii bucale, pentru a nu favoriza apariţia tartrului, a cariilor sau dezlipirea prematură a accesoriului.

O bijuterie aplicată pe dinţi are, în general, o aderenţă garantată de la unu la doi ani. Dacă în timp te hotărăşti să renunţi la zâmbetul "preţios", procedeul de înlăturare este foarte simplu, nedureros şi nu va avea efecte negative asupra dintelui.

ANTICHITATE
Moda tatuajelor dentare este nouă doar din punct de vedere al tehnologiei utilizate şi al modelelor disponibile, având în vedere că ideea în sine, a decorării dinţilor, este una foarte veche. În Antichitate, atât în China, cât şi în Japonia, femeile obişnuiau să-şi coloreze dinţii în negru ca parte a ritualului de înfrumuseţare, în vreme ce în multe alte culturi înlocuirea dinţilor cu unii din aur reprezenta un simbol al statutului, această practică fiind răspândită în special în America Latină şi în regiunea Caucazului.

×