În fiecare zi din cursul sarcinii, contribuiţi la starea de bine a copilului dumneavoastră. O faceţi prin ceea ce mâncaţi, prin modul în care vă menţineţi în formă şi relaxată, şi vă ocupaţi de îngrijirea prenatală.
De fapt, faceţi mai mult decât să sprijiniţi dezvoltarea unui bebeluş timp de 9 sau 10 luni. Vă maturizaţi ca femeie sau ca viitoare mamă, spune dr. Deborah Issokson, psiholog specializat în sănătatea psihică a reproducerii.
“Cel mai important sfat pe care vi-l pot oferi este de a nu vă grăbi în cele 40 de săptămâni încrcând să pregătiţi totul pentru bebeluş”, spune ea. “Concentraţi-vă în schimb asupra evoluţiei dumneavoastră personale. Sarcina reprezintă o perioadă incredibilă de reflectare, când raţiunea dumneavoastră de a fi femeie, soţie sau parteneră şi chiar angajată evoluează la un nou nivel. Rezervaţi-vă timp şi spaţiu pentru această transformare naturală şi vă veţi simţi bine din punct de vedere emoţional înainte, în timpul şi după sarcină. Starea de bine emoţional se poate transpune, de asemenea, într-o stare de bine la nivel fizic”.
Chiar dacă sunteţi la primul sau la al patrulea copil, o educaţie prenatală corectă reprezintă una dintre cele mai inteligente decizii de părinte pe care le poţi lua. Cursurile de pregătire a naşterii (sau prenatale) vă permit obţinerea de informaţii noi, esenţiale. În plus, veţi avea ocazia să discutaţi despre experienţa dumneavoastră cu alte femei însărcinate. Cu cât învăţaţi mai multe despre modificările fizice şi emoţionale pe care alte femei le-au suferit în timpul sarcinii, cu atât veţi fi mai bine pregătită să faceţi faţă celor proprii. (...) Cursurile ar trebui să vă pregătească fizic şi emoţional pentru orice s-ar întâmpla. Ar trebui să ofere instruire cu privire la o varietate de tehnici de relaxare şi respiraţie, precum şi prezentarea rolului dumneavoastră şi al partenerului.