Scorțișoara, folosită în China de mai bine de 4.000 de ani, a fost adusă în Europa de exploratori din estul Asiei, pe Drumul Mătăsii. De aici, acest condiment și-a făcut drum către bucătăriile și tradițiile de vindecare ale culturilor din India, Roma antică, nordul Africii și Orientul Mijlociu. Pe piață, scorțișoara este vândută atât sub formă de praf, cât și de bețișoare făcute din coaja copacului, cunoscute ca rulouri. Acest condiment popular oferă o aromă sofisticată, picantă, dulce și citrică și este călit, infuzat, copt și marinat, precum și presărat peste alimente și băuturi fierte. „Scorțișoara conține peste 20 de compuși bioactivi care îți pot influența metabolismul”, remarca Dr. William W. Li în studiul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).
Compuși bioactivi-cheie
Să-i identificăm! „Extractul de scorțișoară - a reluat Dr. Li - determină transformarea celulelor adipoase albe în celule adipoase brune și crește cantitatea de proteină necuplată din celulă, cea care declanșează termogeneza din grăsimea brună. Unul dintre compușii bioactivi speciali din scorțișoară se numește cinamaldehidă. Ea activează anumiți receptori determinând astfel creierul să elibereze catecolamine, același hormon al stresului care se activează când consumi ardei iuți. Acest lucru declanșează o reacție în lanț în grăsimea brună, care conduce la termogeneză. Un alt compus din scorțișoară, eugenolul, crește numărul bacteriilor sănătoase din microbiom și protejează împotriva obezității”.
Studii științifice
Pe aceeași linie: „Un studiu asupra scorțișoarei a fost realizat de Centrul de Excelență pentru Diabet, Boli Metabolice și Endocrinologie din India. Cercetătorii au recrutat 129 de bărbați și femei cu vârsta medie de 45 de ani, care erau obezi și sufereau de sindrom metabolic (adică prezentau cel puțin trei dintre următoarele simptome: tensiune arterială ridicată, glicemie ridicată, valori mari ale trigliceridelor, valori scăzute ale colesterolului bun HDL și obezitate abdominală). Jumătate dintre participanți au primit echivalentul unei jumătăți de linguriță (3 g) de scorțișoară pe care trebuiau să o consume zilnic. Scorțișoara a fost administrată sub forma unei capsule asemănătoare unui supliment, astfel încât dozarea a putut fi exactă și ușor de înghițit. Cealaltă jumătate au primit o capsulă placebo care conținea pudră de grâu prăjit cu aromă de scorțișoară, dar fără a conține efectiv scorțișoară”.
Procente uluitoare
Rezultatele? „Cu patru săptămâni înainte de a lua capsulele, toți subiecții au început o dietă sănătoasă. De asemenea, li s-a recomandat să facă zilnic o plimbare în pas rapid timp de 45 de minute. Ei au continuat să urmeze dieta sănătoasă și programul de mișcare cât au consumat scorțișoara sau placebo, timp de 16 săptămâni. S-au realizat măsurători corporale și teste de sânge la începutul și la sfârșitul studiului. Subiecții care au mâncat scorțișoară au pierdut 3,4 kg, adică de zece ori mai mult decât greutatea pierdută de grupul placebo (363 g). Consumatorii de scorțișoară și-au diminuat și circumferința taliei cu 5,5 cm, de șapte ori mai mult decât grupul placebo. Valorile ridicate ale glicemiei preprandiale și ale hemoglobinei s-au ameliorat, scăzând cu 10%. De asemenea, scorțișoara a redus tensiunea arterială sistolică cu 13 puncte, adică de două ori mai mult decât în rândul participanților placebo. Per ansamblu, scorțișoara a diminuat problemele sindromului metabolic cu 35%, de șapte ori mai mult decât în grupul placebo, fără efecte secundare raportate ca urmare a consumului acestui condiment”.
Ponturi, sfaturi, recomandări
La final: „Pe piață poți găsi două tipuri de scorțișoară: cea de Ceylon, care este scorțișoara adevărată, și scorțișoara cassia, care are exact același gust, dar nu provine de la arborele de scorțișoară. Ambele tipuri activează grăsimea brună. Scorțișoara cassia conține însă o cantitate mică de cumarină, un anticoagulant puternic care este prezent doar în cantități minuscule în varietatea Ceylon, așa că aceasta ar putea fi o problemă pentru persoanele care iau anticoagulante din motive medicale. Este bine să verifici eticheta pentru a determina tipul de scorțișoară pe care îl cumperi, dar, dacă te îngrijorează efectele anticoagulante, întreabă medicul. Dacă ai îndoieli, alege scorțișoara Ceylon. Este cea adevărată”.
„Scorțișoara conține peste 20 de compuși bioactivi care îți pot influența metabolismul”, Dr. William W. Li
Citește pe Antena3.roCiuperca otrăvitoare cu dinți sau palmierul-fantomă. Cum arată cele mai ciudate plante și ciuperci descoperite în 2024 „Un alt compus din scorțișoară, eugenolul, crește numărul bacteriilor sănătoase din microbiom și protejează împotriva obezității”, Dr. William W. Li