Socializarea este unul dintre motivele pentru care mulți japonezi din aceste insule trăiesc sănătos până la 100 de ani și chiar mai mult, opinează dr. Bradley Willcox, profesor de geriatrie la Universitatea din Hawaii și director al Centrului Kuakini pentru Cercetare Translațională asupra Îmbătrânirii, care, împreună cu fratele său geamăn, Craig Willcox, profesor de antropologie la Universitatea Internațională Okinawa, studiază centenarii de pe insule de mai bine de 20 de ani. „Nu poți merge pe stradă fără să dai de un centenar”, spune dr. Bradley Willcox.
Record centenar
În 2021, populația centenară a Japoniei a atins recordul de 86.510 persoane, o creștere cu 6.060 de centenari față de 2020, pentru ca la 1 septembrie 2022 să fie înregistrat un nou record - 90.526, o creștere enormă de la doar 153 de centenari, câți trăiau în 1963, anul în care a început recenzarea celor care ating un secol de viață. Acest lucru înseamnă că unu din 1.380 de japonezi are acum peste 100 de ani, iar femeile reprezintă 88,4% dintre centenarii țării. În 2015, Okinawa a avut un număr aproape dublu de centenari calculați la 100.000 de oameni, în raport cu restul Japoniei.
De ce contează longevitatea
Studiul Centenarului Okinawa, început de dr. Makoto Suzuki încă din 1975, este cel mai lung studiu continuu din lume efectuat asupra centenarilor. Echipa doctorului Suzuki a studiat mai mult de 1.000 de okinawani centenari pentru a le înțelege stilul de viață din perspectiva factorilor genetici și de mediu responsabili pentru îmbătrânirea sănătoasă.
Descoperirile împărtășite în cartea lansată de autorii studiului în 2001 au inclus artere curate și colesterol scăzut; risc minim de cancer hormono-dependent, cu o rată a cancerului de sân și prostată cu 80% mai mică decât cea prezentă la nord-americani; oase puternice, cu 50% din riscul de fracturi de șold al nord-americanilor; corpuri suple, în plină formă și o claritate mentală remarcabilă.
Dr. Willcox dezvăluie câteva dintre secretele unei vieți lungi și sănătoase, trăite în modul okinawan, care se rezumă, într-adevăr, la echilibru.
1. Practică „hara hachi bu” - mănâncă pentru sănătate și mișcare
Bătrânii din Okinawa cred că trupul este un templu și că nu ar trebui să-l poluezi. Ei beau alcool cu moderație și, în general, nu fumează mult. Sunt oameni foarte activi - raportul dintre aportul lor caloric și energia consumată este aproape întotdeauna echilibrat și adesea net negativ, așa că ard o mulțime de grăsimi. Dieta lor se bazează în mare parte pe plante, deci nu este bogată în calorii - mănâncă zilnic peste un kilogram de legume, fructe și leguminoase, cum ar fi boabele de soia. În loc de pâine, carbohidratul principal este cartoful dulce, care are o încărcătură glicemică scăzută și o mulțime de compuși flavonoizi colorați care ajută la menținerea sănătății generale și, eventual, la încetinirea procesului de îmbătrânire. De asemenea, practică hara hachi bu - ceea ce înseamnă că mănâncă până când sunt sătui în proporție de 80%.
2. Fii pozitiv și găsește-ți „ikigai”, simțul scopului
Toți centenarii întâlniți au o atitudine pozitivă. Ei sunt în general optimiști, au o abordare a vieții lipsită de griji și sunt oameni iubitori de distracție. Centenarii au, de asemenea, ceva ce numim „ikigai” - cuvântul japonez pentru simțul scopului. Ca exemplu, un okinawez de 102 ani, participant la studiu, avea ca ikigai doi tauri de competiție pe care mergea să-i vadă și să-i îngrijească în fiecare zi. Ikigaiul altei persoane poate fi familia sau credința.
3. Rămâi implicat mental
În limbajul okinawan nu există niciun cuvânt pentru pensionare. Pur și simplu, oamenii fac la bătrânețe ceea ce au făcut întotdeauna. Cred că odată ce încetezi să faci ce făceai în mod obișnuit, mai ales dacă ceea ce ai făcut ți-a plăcut și ți-a dat un sens al scopului, te-ai putea degrada rapid. A rămâne implicat activ ajută foarte mult la menținerea satisfacției vieții și scade costurile de asistență medicală, în condițiile în care oamenii rămân activi fizic și mental toată viața.
4. Alătură-te unui grup social
Okinawanii au familii numeroase și rețele puternice de sprijin social. În comunitățile lor unite, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, se țin adunări sociale în grupuri cunoscute sub numele de „moai“. La aceste adunări, femeile discută despre diverse lucruri, beau ceai verde și uneori mănâncă un mic desert, iar bărbații pot fuma și bea alcool, ceea ce ar putea explica parțial de ce nu trăiesc atât de mult ca femeile. Dat fiind faptul că oamenii sunt aici mai sănătoși, Okinawa are dintotdeauna cele mai mici costuri de asistență medicală din toată Japonia, în ciuda faptului că a fost permanent cea mai săracă insulă.
5. Stresează-te mai puțin și regândește-ți relația cu timpul
Probabil ați auzit expresia „boala grabei” - cu toții încercăm să stabilim termene-limită. Okinawanii au un simț al timpului mai lent și, deși nimic nu pare să înceapă la timp, lucrurile se termină întotdeauna cu bine.
6. Îmbrățișează-ți spiritualitatea
Okinawanii sunt oameni foarte spirituali și foarte practici când vine vorba despre spiritualitate sau religie. În fiecare an, vizitează locurile de odihnă ale strămoșilor, unde organizează un picnic și vorbesc cu ei de parcă ar fi încă acolo. Locuitorii acestei insule mențin această conexiune de-a lungul generațiilor, ceea ce le oferă un sentiment de continuitate. Ei au propria lor religie de factură animistă și cred că există o energie spirituală în toate. În mod tradițional, viața religioasă este dirijată de femei-preotese. Există păduri sacre în jurul Okinawei unde femeile încă merg, meditează și se roagă pentru pace și sănătate. Fiecare sat are o preoteasă, iar femeile sunt printre cele mai sănătoase și puternice femei pe care le-am văzut vreodată - își încheie dr. Willcox cele șase sfaturi preluate de la centenarii Okinawei.
Cei trei ucigași de top din Occident - bolile coronariene, accidentul vascular cerebral și cancerul - apar în rândurile okinawanilor cu cea mai scăzută frecvență din lume.