Uneori, când există un dezechilibru intern, au loc unele modificări şi la nivelul pielii.
Pielea de culoare galbenă, palmele şi tălpile de culoare portocalie
Coloraţia galbenă-portocalie a pielii – carotenodermia – poate fi rezultatul unei producţii scăzute de hormoni ai glandei tiroide (hipotiroidism) care determină niveluri crescute de betacaroten în sânge.
Linii închise la culoare de-a lungul palmelor
Închiderea la culoare a cutelor din palme sau tălpi este un simptom de insuficienţă suprarenală (boala Addison), o tulburare endocrină.
Pete maronii pe gambe – pete tibiale
În cazul bolnavilor cu diabet zaharat, lezarea capilarelor şi micilor vase de sânge va determina sângerarea excesivă a acestora şi apoi modificarea culorii pielii – dermopatie diabetică.
Erupţii sau iritaţii cutanate persistente, pruriginoase
Dermatita herpetiformă este caracterizată de prezenţa unor cruste mici, vezicule pruriginoase care apar în mod repetat în zona antebraţelor (în apropiere de coate), genunchi, fese, spate sau faţă şi scalp. Acestea sunt semne distinctive ale alergiei la gluten sau boala celiacă.
Pete vineţii – purpura sau petele vasculare
Petele vineţii pot avea mai multe cauze care pot varia de la diverse afecţiuni circulatorii la scorbut. La adulţii cu vârsta peste 65 de ani, principala cauză este pielea subţire şi sensibilă la arsuri solare şi răni, dar şi fragilitatea vaselor de sânge - purpura senilă.
Mâncărime intensă fără erupţie cutanată
Senzaţia de mâncărime persistentă în acelaşi loc poate avea mai multe cauze, dar atunci când nu există nici o modificare vizibilă la nivelul pielii poate fi vorba despre prurit, unul dintre primele simptome de linfom (cancer al sistemului limfatic).
Paloare asociată cu o culoare albăstruie a unghiilor
Ar putea fi vorba despre o anemie severă, o tulburare de coagulare. Anemia poate fi rezultatul deficitului de fier, pierderilor de sânge ca urmare a unor boli cronice intestinale nedepistate sau chiar ulcer, printre altele.
Mâncărimi însoţite de o erupţie situată pe o singură parte a feţei sau a corpului
Este vorba despre o afecţiune, adesea dureroasă – herpes zoster sau zona zoster, cauzată de acelaşi virus care declanşează varicela. La opt din zece oameni care au manifestat varicela, virusul rămâne cantonat la nivelul nervilor.
Citește pe Antena3.ro