x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 3 analize pe care trebuie să le faci dacă te expui la nichel

3 analize pe care trebuie să le faci dacă te expui la nichel

31 Mar 2023   •   13:11
3 analize pe care trebuie să le faci dacă te expui la nichel
Sursa foto: shutterstock

Nichelul este un metal de culoare alb-argintie, care este folosit în numeroase industrii datorită proprietăților sale specifice.

Expunerea la acest metal poate duce la lezarea plămânilor, stomacului și rinichilor, dar și la creșterea riscului de cancer. Aceste complicații apar în funcție de cantitatea de nichel, de durata expunerii și de tipul de activitate practicat, ceea ce înseamnă că majoritatea problemelor tind să apară în rândul persoanelor care lucrează direct cu acest metal [1].

Deoarece expunerea la nichel poate avea consecințe severe, află din acest articol câteva analize pe care trebuie să le faci odată ce ești expus la acest metal!

Test de nichel în urină

Chiar dacă expunerea la nichel se produce cel mai frecvent în mediul industrial, populația generală poate fi expusă la cantități mai mici prin aer, apă, alimente, fumul de țigară, bijuterii etc [2].

Testul de nichel în urină poate fi folosit pentru a determina contactul cu acest metal în rândul populației sau pentru a monitoriza expunerea la locul de muncă.

Întrucât aceasta investigație poate fi influențată de alte substanțe cum ar fi gadoliniu și iod (folosite de obicei la teste cu substanță de contrast), medicul va pune câteva întrebări despre istoricul medical și va menționa pașii necesari pentru a obține proba de urină corespunzătoare [3].

Analiză de sânge

În timp ce testul de urină poate determina expunerea la acest metal, testul de sânge este folosit pentru a verifica nivelul de concentrație a toxicității.

Acest test va necesita prelevarea unei probe de sânge pentru a putea evidenția concentrația metalului în organism.

Asemănător testului de urină, nivelul ridicat de gadoliniu și iod ar putea afecta acuratețea rezultatelor, motiv pentru care se va aștepta o perioadă de 96 de ore până când se va putea recolta o probă corespunzătoare de sânge [4].

Test de transformare limfocitara (TLL)

Această metodă investigativă complexă este folosită pentru a identifica alergiile la diferite substanțe și metale, care nu poate fi obținută prin alte teste și analize.

Atunci când nu există teste suficient de sensibile pentru a determina severitatea alergiei, transformarea limfocitară va oferi informațiile necesare prin metode în vitro.

De cele mai multe ori aceste teste sunt efectuate pentru expunerea la diferite metale, în special a celor din care sunt create protezele [5].

De ce este importanta testarea pentru nichel?

Când vine vorba de populația generală, problema cea mai comună, asociata cu nichelul este alergia la acest metal.

Expunerea la nichel poate cauza dermatită de contact, care se poate manifesta prin erupții cutanate (eczeme) în zona pielii care a fost expusă.

Majoritatea cazurilor de alergie sunt asociate cu bijuteriile (cercei, brățări, lănțișoare), dar și cu atingerea altor obiecte care pot conține nichel, cum ar fi fermoare, rame de ochelari, monede etc.

Cauza exactă a alergiei la nichel nu este cunoscută. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar asociază nichelul cu alți agenți patogeni dăunători, cum ar fi bacterii sau virusuri și începe să îl atace.

Dacă organismul a dezvoltat o reacție alergică la acest metal, atunci sistemul imunitar va fi tot timpul sensibil la acest agent, motiv pentru care trebuie efectuate teste regulate, mai ales atunci când există risc de expunere [6].

Când să apelezi la astfel de teste?

Este recomandat să te programezi pentru o consultație medicală specializată, dacă prezinți erupții cutanate care nu au cauze evidente.

Adițional, dacă ești deja alergic la nichel, iar tratamentul curent nu are efectul dorit, atunci trebuie discutat cu medicul specialist pentru a recomanda un alt plan terapeutic.

Nu este indicat să amâni consultația și efectuarea testelor deoarece erupțiile cutanate se pot infecta, fapt care poate duce la complicații adiționale cum ar fi febră, durere, abces etc [7].

Discută cu medicul tău de familie cât mai curând posibil dacă prezinți simptome asociate cu alergia la nichel, pentru a efectua testele necesare și pentru a determina cauza exactă!

Referințe:

  1. “Nickel.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/niosh/topics/nickel/default.html. Data accesării: 19.11.2022

  2. “Nickel Compounds - Cancer-Causing Substances.” National Cancer Institute, www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances/nickel. Data accesării: 19.11.2022

  3. Mayo Clinic Laboratories | Neurology Catalog, neurology.testcatalog.org/show/NIU. Data accesării: 19.11.2022

  4. “Test ID : NIS.” NIS - Overview: Nickel, Serum, www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Overview/8622#Specimen. Data accesării: 19.11.2022

  5. Hines, Stella E, et al. “The Role of Lymphocyte Proliferation Tests in Assessing Occupational Sensitization and Disease.” Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5854495/. Data accesării: 19.11.2022

  6. “Nickel Allergy.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nickel-allergy/symptoms-causes/syc-20351529. Data accesării: 19.11.2022

  7. “Nickel Allergy: Symptoms & Treatments.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17842-nickel-allergy#living-with. Data accesării: 19.11.2022

×