x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 7 sfaturi pentru a menține tensiunea arterială în limitele normale

7 sfaturi pentru a menține tensiunea arterială în limitele normale

10 Dec 2021   •   17:30
7 sfaturi pentru a menține tensiunea arterială în limitele normale
Sursa foto: pixabay.com

Tensiunea arterială este presiunea cu care sângele este pompat prin arterele noastre. Aceasta este esențială pentru că, datorită acestei forțe, sângele poartă prin organism, oxigenul și nutrienții către țesuturi și organe.

Aceasta are două componente: tensiunea sistolică (numărul mare afișat pe tensiometru) și tensiunea diastolică (numărul mic afișat pe tensiometru). Tensiunea sistolică reprezintă presiunea cu care inima expulzează sângelui în vasele de sânge. Tensiunea diastolică este presiunea cu care sângele reintră în inimă după ce a străbătut corpul.

 

 

Parametri normali și factori de influență

Valoarea tensiunii arteriale poate varia în funcție de nenumărați factori. Ea poate fluctua în funcție de vârstă, istoric familial și sex. Tinerii au valori mai mici, în timp ce bătrânii, mai mari. De asemenea, ea poate fluctua în funcție de mulți alți factori. De exemplu, femeile însărcinate au tensiunea, în general, mai mică pentru că progesteronul relaxează vasele de sange.  De asemenea, aceasta crește și în timpul ovulației și menstruației.
Tensiunea arterială are valori diferite și de-a lungul zilei. Este mai mică în timpul somnului dar se mărește pe măsură ce organismul se pregătește să se trezească. Tensiunea arteriala poate fi influențată, de asemenea, și de stres, alimentație, nivelul de hidratare, altitudine etc.

Va puteți monitoriza tensiunea arterială cu ajutorul unui tensiometru. Valorile normale ale tensiunii sunt considerate atunci când sistolica se înscrie sub 120 mm col Hg, iar cea diastolică sub 80 mm col Hg. Se poate vorbi despre prehipertensiune dacă sistolica se înscrie între 120-139 sau diastolica între 80-89. Vorbim despre hipertensiune atunci când tensiunea sistolică depășește 140 mm col Hg sau tensiunea diastolica depășește 90mm col Hg. 

Hipertensiunea arterială și cauzele acesteia

Hipertensiunea arterială are, în general, manifestări ușoare, dar, efectele pot fi severe, chiar fatale. Simptomele hipertensiunii arteriale includ dureri de cap, amețeală, oboseală și senzația de țiuit în urechi (acufene). Hipertensiunea poate duce la afectarea gravă a organelor interne, poate provoca infarct miocardic, insuficiență renală și accidente vasculare cerebrale. Acesta poate apărea din cauze genetice și de gen (bărbații sunt mai predispuși la hipertensiune decât femeile). De asemenea, consumul mare de alimente procesate, sare, alcool, tutun, sedentarismul și greutatea mare sporesc riscul de hipertensiune.

 

Prevenția - cel mai important pas

Pentru a preveni instalarea hipertensiunii arteriale, puteți urma câteva sfaturi simple:

  1. Faceți mișcare în mod regulat (cele mai recomandate sunt exercițiile cardio sau aerobice). Aproximativ 30 de minute pe zi sunt suficiente.
  2. Mențineți greutatea la un nivel normal pentru vârsta și înălțimea dvs.
  3. Adoptați o dietă bogată în fructe și legume și săracă în grăsimi saturate și alimente procesate.
  4. Reduceți numărul de țigări fumate sau lăsați-vă complet de fumat.
  5. Diminuați consumul de alcool, zahăr și sare.
  6. Creșteți nivelul colesterolului bun (HDL) prin alimentație. Uleiul de măsline, avocado, peștele gras, leguminoasele, fructele și legumele bogate în fibre și cerealele integrale sunt alimente care cresc nivelul de HDL.
  7. Gestionați și compensați sursele de stres prin activități relaxante: dansați, ascultați muzică, faceți yoga, meditați etc.

 

Un stil de viață echilibrat este recomandarea de bază pentru a vă menține nivelul tensiunii în parametrii normali. Nu uitați de programarea la medicul de familie pentru consultul anual. Astfel, veți afla dacă e nevoie să vă ajustați sau să îmbunătățiți stilul de viață pentru a preveni neplăcerile hipertensiunii arteriale. 

 

 

 

 

×