x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate A fost inventată o substanţă la fel de puternică împotriva durerilor ca medicamentele opiacee

A fost inventată o substanţă la fel de puternică împotriva durerilor ca medicamentele opiacee

18 Aug 2016   •   12:54
A fost inventată o substanţă la fel de puternică împotriva durerilor ca medicamentele opiacee

O noua substanţă "promiţătoare" combate la fel de eficient durerea ca medicamentele opiacee, dar cu efecte secundare net reduse, conform testelor efectuate pe şoareci, arată un studiu publicat în revista 'Nature', citat de agenţia France Presse (AFP).

În căutarea analgezicului idealal, dr. Brian Kobilka de la Stanford (California) şi colegii săi americani şi germani au cercetat pe computer mai mult de trei milioane de substanţe, înainte de a identifica şi obţine formula adaptată considerată cea mai promiţătoare, denumită "PZM21".

Produsele opiacee, cum ar fi morfina derivată din opiu, sunt utilizate pentru tratarea durerii, dar cu preţul unor efecte secundare (dependenţa, constipaţia), iar unele au potenţial letal (stop respirator).

În experimentele efectuate pe şoareci, substanţa PZM21 induce efecte comparabile cu cele ale morfinei, dar care durează mai mult şi este practic fără efecte nedorite asupra respiraţiei, potrivit autorilor cercetării.

În plus, ea ar putea determina mai puţină dependenţă decât morfina şi produsele conexe. De fapt, şoarecii nu au devenit dependenţi în cursul experimentului, menţionează studiul.

După aceste teste pe animale, analgezicul indus de substanţă a durat considerabil mai mult decât o doză maximă de morfină sau chiar un timp mai îndelungat decât un medicament experimental numit 'oliceridine' ('TRV130', produs de o companie americană), aflat în prezent în ultima fază (a treia) a studiilor clinice pe oameni.

Dar, înainte ca această nouă substanţă să ajungă în farmacii, ea va trebui să îşi dovedească siguranţa şi eficienţa pe oameni, ceea ce va dura ani întregi.

Cercetări viitoare vor stabili şi dacă şoarecii sau oamenii dezvoltă o toleranţă la această substanţă, făcând-o să îşi piardă puterea care ar putea determina pierderea în timp a puterii efectelor sale analegezice.

Abuzul de opiacee a devenit o problemă serioasă de sănătate publică în Statele Unite ale Americii. Decesele legate de analgezicele opioide, cum ar fi 'Fentanyl', responsabil pentru moartea cântăreţului Prince, aproape s-au dublat între anii 2000 şi 2014 în această ţară.

În anul 2014, 14.000 de oameni au murit din cauza supradozelor după ce au abuzat de opiacee luate pe reţetă medicală, conform Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC). Între anii 1999 şi 2014, aceste analgezice puternice au provocat 165.000 de decese, mai notează AFP. AGERPRES

×