x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Algocalmin, doar cu reţetă

Algocalmin, doar cu reţetă

de Magda Colgiu    |    31 Mar 2011   •   16:29

De la 1 aprilie, algocalminul se elibereaza numai cu reteta. Potrivit unei decizii a Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) din 2010, coroborata cu reglementarile europene în domeniu, incepand cu aceasta data farmaciile nu mai pot elibera decat pe baza de reteta medicala algocalminul şi celelalte medicamente care contin metamizol.

ANM mai precizeaza ca producatorii mai au timp pana la sfarşitul lunii iulie sa solicite schimbarea modului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol: de la medicament care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala (OTC) la medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala care se retine în farmacie (P-RF).

Metamizolul este un analgezic şi antipiretic, fiind un derivat de pirazolona. La mijlocul secolului al XX-lea s-a constatat ca derivatii pirazolonici se asociaza cu cazuri de agranulocitoza (scadere masiva pana la disparitie a globulelor albe granulocitare). Metamizolul, cu o structura chimica asemanatoare aminopirinei, a fost asociat de asemenea cu raportari, rare, de agranulocitoza, dar potential fatale.

×