x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alimente care dau vigoare creierului

Alimente care dau vigoare creierului

de Magda Marincovici    |    14 Iul 2014   •   18:44
Alimente care dau vigoare creierului

Ciocolata, peştele gras, fructele roşii, fructele de mare, ficatul, combustibil pentru buna funcţionare a neuronilor

Ciocolată. Peşte gras. Fructe roşii. Fructe de mare. Ficat. Sunt alimentele considerate cel mai bun combustibil pentru buna funcţionare a creierului nostru. Creierul nu reprezintă mai mult de 2% din greutatea totală a corpului. Şi, totuşi, creierul este unul dintre organele cele mai “gurmande”. În plus, pentru a funcţiona la capacitate, creierul are nevoie de o alimentaţie echilibrată şi de bună calitate. Nutriţioniştii au întocmit un top 5 cu alimentele pe care ar trebui să le avem zilnic în farfurie pentru a avea un creier viguros.

Citește și 10 trucuri ca să-ți ajuți memoria... să nu te uite
13 alimente-minune pentru creier

Ciocolată. Aproape toate cele 500 de substanţe din compoziţia ciocolatei au efecte pozitive asupra creierului. Triptofana din ciocolată stimulează secreţia de serotonină, un neurotransmiţător esenţial în întreţinerea bunei dispoziţii. Persoanele depresive prezintă un deficit de serotonină. De aceea, unele antidepresive au ca efect blocarea eliminării serotoninei de la nivelul creierului. Ciocolata conţine, de asemenea, teobromină şi cafeină. Ambele substanţe sunt extrem de valoroase pentru stimularea activităţii creierului. 100 de grame de ciocolată conţin aproape tot atâta cafeină cât 100 ml de cafea. 100 g de ciocolată ne oferă aproximativ 100 mg de magneziu, mineral implicat în multe reacţii enzimatice intracelulare. Necesarul de magneziu zilnic este de aproximativ 350 mg pentru un adult, interesat să aibă o stare de echilibru. Ciocolata mai conţine amfetamine şi numeroase psihotrope, ceea ce explică starea de euforie declanşată de acest aliment.

Peşte gras. Creierului îi place peştele gras pentru că îi oferă omega 3. Mai mult de jumătate din masa cerebrală este constituită din lipide, din care 70% sunt acizi graşi şi omega, substanţe foarte importante a întreţine la cote superioare activitatea neuronilor şi a stimula memoria. Sardinele, macroul, heringul, somonul, uleiul de nucă sunt o valoroasă sursă de omega 3, motiv pentru care de 2-3 ori pe săptămână trebuie să le avem pe masă.

Fructe roşii. Fragii, zmeura, murele... conţin vitamina C şi betacaroten, antioxidanţi care ţin sub control radicalii liberi, substanţe toxice cu acţiune periculoasă la nivel celular.

Fructe de mare. Creierul reuşeşte să ţină în frâu anxietatea, oboseala, nervozitatea cu ajutorul oligo-elementelor (litiu, zinc, iod etc.) Pentru a se alimenta cu aceste substanţe, creierul are nevoie de fructe de mare, bogate în vitamina B12 şi proteine, în special lizină, un puternic neuromediator.

Ficat. Creierul este un organ mare consumator de oxigen. El consumă aproape 20% din această moleculă din corpul nostru. Dar pentru a transporta la creier oxigen, avem nevoie de fier. Acest oligo-element întreţine la cote superioare capacitatea de memorare şi concentrare. Ficatul, nu numai că este o bună sursă de fier, dar şi de vitamina B, care îmbunătăţeşte funcţiile cognitive.

×