Directorul Institutului “Cantacuzino', doctorul Gabriel Ionescu, precizeaza ca in cazul tulpinii bacteriei E.coli, care s-a dovedit una extrem de periculoasa, medicul infectionist trebuie sa fie foarte precaut in privinta prescrieii antibioticului. Aceata precautie este determinata de faptul ca s-a stabilit ca noua tulpina secreta mai multe toxine odata cu administrarea de antibiotice.
Directorul Institutului “Cantacuziono' spune ca o persoana care banuieste ca s-a contaminat, trebuie sa se adreseze de urgenta unui spital de boli infectioase. Daca pacientul prezinta deja simptome prima indicatie este rechilibrarea hidrominerala a pacientului, deoarece acesta este puternic deshidratat din cauza scaunelor diareice, apoase multiple. Noua tulpina poate provoca deficiente renale, hemoragii interne sau chiar probleme ale sistemului nervos central. Pana acum, testele genetice arata ca tulpina reprezinta o mutatie provenind din doua tipuri diferite de bacterii E.coli si contine gene letale ce ar putea explica de ce epidemia din Europa are o asemenea amploare si pare atat de periculoasa.
"Aceasta este o tulpina unica ce nu a mai fost izolata la pacienti pana acum", a declarat un expert din OMS, precizand ca prezinta "diferite caracteristici care o fac mai virulenta" si ii permit sa fabrice o cantitate mai mare de toxine.
Pentru confirmarea prezentei bacteriei, probele prelevate se pot analiza la Laboratorul Institutului Cantacuzino. Dar pentru a se preciza daca tulpina depistata poseda gena incriminata, probele vor fi trimise la alte laboratoare europene, unde se vor compara cu celelalte probe prelevate de la pacienti confirmati.
Reprezentatii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania recomanda populatiei evitarea deplasarilor in tarile in care s-au inregistrat cazuri de infectii provocate de bacteria E.coli, cu precadere in nordul Germaniei si limitarea consumului de legume negatite.