x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bârfe despre hipertensiune

Bârfe despre hipertensiune

de Florin Condurateanu    |    05 Dec 2011   •   21:00
Bârfe despre hipertensiune

Cardiologul Gabriel Tatu Chi­toiu recomanda hi­per­ten­si­vi­lor sa respecte cu strictete tra­ta­mentul. Multe aiureli se im­pras­tie prin telefo­nul fara fir des­pre hipertensiune. Cu in­drep­tatire sa se vorbeasca mult si cu barfe despre hiper­ten­siune, pentru ca este o boa­la foarte raspandita. Iata una dintre erori, dezmintita acum de cardiologia moderna. Se zicea in popor ca tensiunea oscilanta este cea mai periculoasa. Ca "topaiala" tensiunii arteriale cand mai mare, cand rezonabila este periculoasa, izbind cu lovituri de berbece in peretele vaselor. Iata insa ca medicina moderna a limpe­zit lucrurile, sustinand ca nu prea exista notiunea de tensiune oscilanta. Tensiunea cu oscilatii cu valori cand mai mari, cand acceptabile este, de fapt, prima faza a hipertensiunii. Atunci cand tensiunea mare nu s-a instapanit si dansul acesta al tensiunii trebuie stapanit cu medicamente.

Ar trebui sa se mai stie ca hipertensiunea este si ea o boala parsiva, pentru ca nu prea da semne clare si te macina pe ascuns. Semnalele hipertensiunii sunt cam neclare. O senzatie de cap infundat, cu ceva dureri in ceafa, cu semnul unui echilibru precar, cu ceva presiune in urechi, dar toate neavand aspectul unei suferinte clare in stare a grabi pe om la medic.

Hipertensiunea este de mai multe tipuri. De regula, cel mai des este intalnita hipertensiunea care este mostenita. Ea apare ca urmare a aterosclerozei generate de ingustarea vaselor prin depunerile de grasimi si prin rigidizarea vaselor care si-au pierdut elasticitatea. Mai exista, bineinteles, si o hipertensiune ca efect secundar al unor alte maladii. Bolile renale, maladiile endocrine evolueaza si cu hipertensiune arteriala.

Sa se stie inca o data ca hipertensiunea este o boala cronica ce nu se vindeca, dar care poate fi tinuta in frau. Tocmai de aceea, hipertensivul trebuie sa urmeze constiincios terapia cu medicamente prescrise de medici, si asta prin administrare zilnica, ne avertizeaza medicul primar, doctor in medicina Gabriel Tatu Chitoiu, de la Spitalul de Urgenta Floreasca. Mai multe medicamente sunt prescrise hi­pertensivului, pentru ca scad rezistenta vaselor la scurgerea sangelui prin dilatarea lor. Aceste medicamente antihipertensive blocheaza calciul vinovat de o oarecare contractie a vaselor, asa ca medicamentele relaxeaza vasele. Alte medicamente recomandate sunt diure­ticele menite sa scada cantitatea de lichid prin urinare. A treia categorie de medicamente include clasa statinelor care scad colesterolul si protejeaza vasele.

×
Subiecte în articol: hipertensiune