x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boala cheliei, frigăruile şi accentul englezesc

Boala cheliei, frigăruile şi accentul englezesc

de Florin Condurateanu    |    08 Ian 2010   •   00:00

Umblă vorba în rândul scriitorilor, dar şi în rândul artiştilor că e mai greu să îl faci pe spectator să râdă decât să plângă. Umorul e şi idiot, dar există şi umorul deştept care îţi rămâne într-un colţişor de minte, fiindcă n-a declanşat doar un hohot de râs, ci a pus în mişcare şi-un gând. Umorul isteţ, de calitate, poate să-ţi împrimăvăreze ziua şi să te însenineze vreme lungă, aducându-ţi aminte de o glumă reuşită. După cum umorul prostesc, mitocănesc, îţi poate strica "metabolismul", enervându-te până la a trage o înjurătură de peluză. Şi de curând, la televiziune, s-a făcut proba cum că veteranii Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru au arta cupletului umoristic de bună ţinută, umor parcă moştenit de la campionii revistei în frunte cu genialul Tănase. Iată o scenetă savuroasă scrisă şi jucată de îndrăgitul cuplu Nae şi Vasile. Nae Lăzărescu era şeful unei închisori de maximă siguranţă şi primea rugăminţi fierbinţi de la Vasile Muraru, deţinut condamnat zdravăn pentru crime, care la poarta puşcăriei îl implora pe comandant să-l reprimească după gratii. Nae Lăzărescu, mai-marele puşcăriei, se lăsa greu, îi spunea să nu-i complice actele şi la întrebarea: "De când e în libertate şi cum", condamnatul Vasile rosteşte vorbe de să te tăvăleşti pe jos de râs: "Mi s-a întrerupt executarea condamnării de medici care mi-au descoperit o boală gravă care nu se poate trata în spitalele închisorilor: boala gravă este mătreaţa". Haz isteţ, fără mahalagisme şi vorbe primitive.

Alt cuplet inspirat al celor doi se desfăşura într-un restaurant, clientul Vasile Muraru dorind să mănânce o friptură. Chelneriţa sporovăia cum că denumirile cărnii fiind englezeşti în cartea de bucate consumatorul trebuie să pronunţe corect pe englezeşte cu limba în cerul gurii. Chinuit Vasile încerca limba engleză, văitându-se că pentru pronunţie de pe Tamisa cu limba în cerul gurii nu mai poate înghiţi viitoarea friptură.

Chelneriţa îi spune că ea este profesoară de engleză fără serviciu, de aceea lucrează în restaurant. A doua chelneriţă îl înnebuneşte pe clientul Vasile că înainte de a cere halca de friptură să judece raportul economic între calitate şi preţ, încât consumatorului Vasile îi chiorăie maţele. A doua chelneriţă se destăinuie că este de profesie finanţistă, dar că lucrează la restaurant cu şorţul în faţă. Enervat şi înfometat, clientul Vasile îl cheamă pe şeful de sală al restaurantului, apărând Nae Lăzărescu. Şeful chelnerilor, Nae, îi indică drumul de a se adresa instanţelor judecătoreşti, îi explică cum să facă plângerea judiciară, recunoscând stupefiat că şi el este absolvent de Drept, dar care răspunde de fleici şi mititei.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete