O pacientă cu mielom multiplu, salvată cu o doză uriaşă de virus rujeolic modificat genetic
O femeie în vârstă de 49 de ani, suferindă de cancer al măduvei osoase în fază terminală, este în remisie completă după ce i s-a administrat o doză foarte mare de virus rujeolic, modificat genetic. Episodul a avut loc în Statele Unite, în Mayo Clinic Rochester, unde activează peste 3.000 de medici şi cercetători.
Pacienta, Stacy Erholtz, o americancă de 49 de ani , a fost diagnosticată cu mielom multiplu incurabil, un cancer al măduvei osoase. Din nefericire, toate tratamentele care i s-au aplicat au eşuat până când Stacy Erholtz a ajuns la medicii de la Mayo Clinic. Ei au decis să-i mai dea o ultimă şansă acestei paciente. Medicii au numit terapia lor “ultima şansă”, deoarece de la un cap la altul este un experiment, care, deocamdată, a dat rezultate încurajatoare doar la animal. Este şi motivul pentru care cercetătorii de la Mayo Clinic au declarat-o pe Stacy Erholtz “pacienta numărul unu”.
Terapia contra cancerului de la Mayo Clinic constă într-o perfuzie administrată timp de o oră. Astfel, prin braţul stâng al pacientei, se difuzează în organism o doză imensă de virus rujeolic, care a fost modificat genetic, în sensul de a ataca direct celulele maligne şi numai pe acestea. Atenţie, doza uriaşă administrată putea fi folosită pentru a vaccina zece milioane de persoane. În timpul acestui experiment, medicii americani au trecut prin mai multe stări, povesteşte în Le Figaro profesorul Stephen Russel, care a coordonat acest studiu. Nelinişte, neîncredere, entuziasm. Nelinişte legat de curajul acestui experiment. Neîncredere privitor la rezultatele acestuia. Entuziasm în privinţa speranţelor pentru aceşti pacienţi, explică profesorul Russel.
Şase luni de la tratamentul experimental, pacienta este în remisie completă. O a doua pacientă, suferindă de mielom multiplu, a beneficiat de acelaşi tratament. Cele două paciente aveau în comun nu numai boala, ci şi faptul că nu mai răspundeau la nici o terapie. Şi ambele au trecut prin mai multe recăderi ale bolii, se mai precizează în studiul publicat în revista Mayo Clinic Proceedings. Din păcate, în cazul celei de-a doua paciente rezultatele sunt modeste. Investigaţiile imagistice, efectuate la şase luni de la tratament, arătau reluarea procesului de evoluţie a cancerului. În schimb, la pacienta numărul unu, Stacy Erholtz, rezultatele bune ale experimentului s-au menţinut şi volumul tumorii de aproximativ trei centimentri în diametru cu tendinţe de mărire s-a micşorat foarte mult.
Dar şi aşa profesorul Russel refuză să vorbească despre vindecare în cazul cancerului în acest stadiu. “Este un pas important în această direcţie, dar nu am vindecat pe nimeni”, concluzionează prof. Russel. Mielomul multiplu este un cancer al sângelui, caracterizat prin înmulţirea haotică a plasmocitelor (celule sanguine care produc anticorpi) şi producerea în cantităţi anormale de imunoglobuline.