Îţi place să dormi în timpul zilei dar nu ai timp să faci acest lucru? TheWall Street Journal oferă câteva sugestii privind planificarea şi organizarea orelor de somn, pentru a obţine cât mai multe beneficii.
Potrivit experţilor, sunt suficiente 15-20 de minute de somn în timpul zilei pentru a-ţi limpezi mintea şi a-ţi îmbunătăţi concentrarea. De aceea, ei recomandă 15-20 de minute de somn, înainte de un eveniment important pentru a crește ritmul concentrării și echilibrul mental.
Doctorul Mednick sugerează că este nevoie de cel puțin o oră de somn pentru a reîmprospăta memoria creierului. În plus, el spune că 90 de minute de somn este un ciclu complet de somn, care va creşte memoria emoțională și procedurală și va spori creativitatea.
Cu toate acestea, uneori te trezeşti mai obosit decât erai înainte să dormi, mai ales atunci când creierul memorează acţiunile pe care le-ai făcut. Doctorul Michael Breus spune că dacă somnul durează mai mult de o jumătate de oră, vei intra într-o fază de somn profund din care îţi va fi greu să mai ieşi, astfel, atunci când te vei trezi, te vei simţi mai epuizat decât înainte.
Pe de altă parte, viața modernă a adus numeroase dificultăți, oamenii trăind în mod constant într-o lipsă de timp. Acest lucru a făcut ca oamenii de știință să încerce să găsească o modalitate de a reduce durata somnului, câştigând însă odihnă şi înviorare.
Ei au ajuns la concluzia că este complet inutil să dormi mai mult de 7 ore şi să aţipeşti timp de 20 de minute în timpul zilei, asigurând energia necesară pentru următoarele 3-4 ore.
Mai mult decât atât, PubMed a publicat un studiu care a arătat că un pui de somn de 5-10 minute este mult mai bun, deoarece sporește abilitățile cognitive și vigilența. Ei au descoperit că aţipeala are beneficii importante pentru sănătate, inclusiv:
- Îmbunătăţirea memoriei şi a capacitaţii de învăţare
- Prevenirea stresului
- Sporirea creativităţii
- Creşterea productivităţii
- Creştea vigilenţei
În concluzie, aţipeala oferă beneficii importante pentru sănătate, deci ar trebui să aţipeşti oricând ai ocazia, a precizat healthyfoodhouse.com, însă atunci când vrei să faci acest lucru trebuie să stai într-o poziţie care nu te lasă să intri într-un somn profund.