x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce trebuie să știi despre înec

Ce trebuie să știi despre înec

25 Iul 2019   •   20:10
Ce trebuie să știi despre înec

Dacă majoritatea adulților știu ce să facă pentru a se feri de înec, copiii găsesc joaca în apă foarte distractivă și nu își dau seama de pericol. Însă, toți trebuie să știm că oricine poate să aibă un accident, chiar și înotătorii de performanță.

Chiar dacă știm să înotăm, nu trebuie să uităm că marea, oceanul, lacul, răurile sunt adânci, temperatura se schimbă mereu și, în plus, sunt străbătute de curenți de aer. Oamenii de știință de la Harvard University spun că orice părinte trebuie să știe cel puțin cinci lucruri pentru a preveni înecul copilului.

  • Învață-l să înoate. Pentru asta este bine să-l înscrii la un curs unde copilul se simte în siguranță și este pregătit să facă față eventualelor pericole.
  • Obișnuiește-l să poarte vestă de salvare de fiecare dată când intră în apă și, pentru a-l convinge, fii tu însuți un bun exemplu și poartă o vestă de salvare.
  • Spune-i copilului ce să facă în cazul în care este prins într-un curent de apă. În loc să se împotrivească acestuia și să îndrepte direct spre mal, trebuie să înoate în paralel, eliberându-se treptat de curent.
  • Supraveghează-l tot timpul, mai ales când se află pe plajă, lângă o piscină, sau pe malul unui râu. Chiar dacă în apropiere se află un echipaj de salvare, ține-ți copilul tot timpul sub obervație și lasă pentru mai târziu conversațiile ori mesajele pe telefonul mobil.
  • Învață să faci resuscitare cardio-pulmonară pentru că aceasta este cea mai eficientă tehnică de prim ajutor.

Înecul se produce în mai puțin de două minute și fără niciun zgomot. În plus, acesta se poate întâmpla și în apă mică.

La ce să fii atent

Chiar dacă știi să înoți bine nu uita că poți să obosești, poți avea crampe musculare ori poți fi prins de vegetațiile de pe fundul apei. Nu trebuie să te sperii dar este necesar să tratezi apa cu respect și fii vigilent.

Oamenii se pot îneca și în locurile unde sunt salvamari pentru că aceștia nu pot vedea întotdeauna ce se întâmplă.

Copiii se pot îneca și în cadă, într-o găleată cu apă sau într-un vas de toaletă.

×