Pentru că toată lumea ştie deja că sănătatea depinde în foarte mare măsură de conţinutul frigiderului şi al farfuriei, specialiştii în nutriţie consultaţi de site-ul Shine au făcut un clasament al celor mai sănătoase 12 alimente. Botezate şi superalimentele, acestea nu trebuie să lipsească din dietă.
Ciupercile
Cărnoase şi săţioase, ne ajută să facem economie de calorii dacă le consumăm ocazional în locul cărnii. Nutrienţii pe care le conţin ne protejează de cancerul la sân şi ajută la reglarea nivelului de estrogen.
Orzul
Este bogat în fibre şi cunoscut inamic al colesterolului.
Nucile
Sunt o importantă sursă de acizi graşi Omega 3, grăsimi care reduc colesterolul “rău” (LDL) şi cresc nivelul colesterolului “bun” (HDL).
Pastele integrale
Conţin de trei ori mai multe fibre per porţie în comparaţie cu “suratele” făcute din făină albă. Evitaţi pastele pe a căror etichetă scrie “multicereale”, pentru că făina din care sunt fabricate poate proveni de la mai multe tipuri de cereale, dar nu este neapărat integrală.
Untul de arahide şi untul de migdale (naturale)
Conţini grăsimi monosaturate bune pentru inimă. Alegeţi-le pe acelea care au trecute pe etichete doar două ingrediente – alune (sau midgale) şi sare.
Terciul de ovăz
Ţine colesterolul sub control, combate afecţiunile cardiace şi dă senzaţia de saţietate, mulţumită fibrelor pe care le conţine.
Quinoa
Este una dintre cele mai nutritive plante din lume, este foarte bogată în proteine, conţine toţi cei 9 aminoacizi esenţiali şi dă aceeaşi senzaţie de saţietate şi aport energetic precum carnea, minus grăsimea şi colesterolul.
Laptele degresat
Conţine 9 nutrienţi esenţiali: calciu, complex de B-uri, vitamina D.
Migdalele
Sunt pline de acizi graşi monosaturaţi, care menţin sănătoase vasele de sânge.
Lintea
O adevărată colecţie de proteine dospeşte în bobul de linte. Conţine, de asemena, folat, un nutrient care poate preveni anumite probleme de dezvoltare a fătului.
Afinele
Acest superfruct plin de fibre a fost desemnat de departamentul american pentru Agricultură drept una dintre cele mai importante surse de antioxidanţi.
Bulgur
Are un aport de fibre peste cel al orezului brun, plus un conţinut ridicat de potasiu, B-uri şi calciu.