x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Comisia Europeană prelungește folosirea unui erbicid CANCERIGEN în agricultură

Comisia Europeană prelungește folosirea unui erbicid CANCERIGEN în agricultură

16 Noi 2022   •   14:57
Comisia Europeană prelungește folosirea unui erbicid CANCERIGEN în agricultură
Sursa foto: Unsplash.com

Folosirea erbicidului glifosat în agricultură va fi prelungită timp de un an, până la 15 decembrie 2023, anunță Comisia Europeană

Decizia oficială va fi luată peste o lună, la data expirării acestuia. Prelungirea utilizării erbicidului a fost luată în pofida faptului că acesta este nociv și multe țări se opun.

Executivul comunitar își motivează hotărârea prin faptul că are nevoie de timp pentru analizarea  documentației și evaluarea  siguranței produsului. Germania vrea să-l interzică abia în 2024. 

Glifosatul este cel mai utilizat erbicid pentru combaterea buruienilor anuale și perene și este folosit pentru disecarea unor culturi înainte de recoltare. Primele rezultate sunt vizibile după 24 de ore de la aplicare, iar în trei săptămâni de la aplicare, acestea se usucă complet. 

Acesta crește însă cu 40% riscul de dedzvoltare a cancerului la oameni, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Washington. Testele au fost realizate asupra a 54.000 de persoane, iar cele mai afectate au fost fermierii care îl folosesc. Un american a câștigat în instanță procesul intentat producătorului, după ce s-a îmbolnăvit de cancer. A fost despăgubit cu circa 80 de milioane de dolari.

OMS consideră glifosatul potențial cancerigen. 

 

 

×
Subiecte în articol: agricultura erbicid glifosat ue