x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Consultaţii obligatorii la mediul de familie

Consultaţii obligatorii la mediul de familie

de Magda Marincovici    |    14 Mai 2014   •   21:08
Consultaţii obligatorii la mediul de familie
Sursa foto: Thinkstock
De la 1 iunie, femeile gravide vor fi testate pentru HIV şi, în plus, pentru hepatitele cu virusurile B şi C
De la 1 iunie: consultaţii de prevenţie obligatorii, testarea pentru hepatită cu virusurile B şi C în cazul gravidelor, consultaţii speciale pentru hipertensiune, diabet zaharat tip 2, astm bronşic etc., servicii de medicină dentară de urgenţă. Sunt câteva dintre prevederile din pachetele de servicii medicale de bază şi minimal şi ale Contractului-cadru pentru 2014-2015, valabile de la 1 iunie.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a accentuat importanţa consultaţiilor “preventive, de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic – fără semne de boală – finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare, care se va realiza astfel: toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 ani – o dată la 3 ani (pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se vor acorda anual) şi toate persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 ani – anual”. Preşedinta Federaţiei Naţionale al Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, apreciază consultaţiile preventive, dar spune că sunt necesare unele măsuri coercitive mai ales în cazul persoanelor tinere. “De fapt, primii vizaţi de prevenţie sunt tinerii. Dar, din păcate, tocmai ei sunt cei mai ocupaţi, unii având două şi chiar trei slujbe. Or cred că, dacă nu se prezintă la controalele obligatorii, ar trebuie să fie penalizaţi într-un fel, să spunem, prin mărirea contribuţiei la asigurările de sănătate. Cred că tinerii trebuie să fie educaţi, să conştientizeze necesitatea prevenţiei”.

În plus la testarea HIV, atât în pachetul minimal cât şi în cel de bază, în cazul gravidei s-a adăugat testarea pentru hepatitele cu virusurile B şi C. De asemenea, sunt prevăzute consultaţii de monitorizare a bolilor cronice cu impact major: riscul cardiovascular mare – hipertensiune, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, broala cronică respiratorie obstructivă, boala cronică de rinichi.

De la 1 iunie, medicii de familie şi medicii specialişti din specialităţile clinice vor putea elibera pentru pacienţii internaţi cu boală cronică confirmată prescripţie medicală pentru medicamentele şi materialele sanitare. În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie de internarea în spital.

În ambulatoriu pentru asiguraţi, a fost revizuită lista investigaţiilor medicale paraclinice din pachetul de bază (au fost introduse o serie de investigaţii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/ segment, testosteron etc.). În pachetul de servicii de bază se regăsesc consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice, precum şi alte tratamente (inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă). Iar în pachetul minimal se regăsesc serviciile de medicină dentară de urgenţă.

Au fost precizate afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate prin spitalizare de zi: afecţiunile prevăzute în norme, afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/ SIDA care presupun monitorizarea bolnavilor.

Medicii de specialitate din clinici pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/ 91/ 92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor şi asiguratul beneficiar al prescripţiei medicale.
Totodată, a fost majorată de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecţiunile acute.


×