x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cremele cu protecţie solară ridicată, risc de "oase fragile"

Cremele cu protecţie solară ridicată, risc de "oase fragile"

23 Aug 2011   •   21:00

Sfaturile de a evita cat mai mult soarele si de a te "baricada" de raze aplicand lotiuni solare cu un factor cat mai ridicat de protectie ar putea avea efect de bumerang, studii re­cen­te aratand ca utilizarea prea des a acestor lotiuni este un factor favo­ri­zant pentru boala asa-numita a "oa­se­lor fragile", adica osteoporoza. Ex­pli­catia este simpla, lumina solara are un rol important in sintetizarea in pro­portie de 90% a vitaminei D, vita­mi­na care ajuta la asimilarea calciului si deci intarirea si pastrarea fermitatii oaselor. Lipsa de vitamina D, arata Daily Mail, provocata de lipsa de expunere solara si de o dieta deficitara, creste riscul de osteoporoza si de fracturi ale oaselor pana la 60%.

Fara acest proces, esti mai predispus la diabet, boli de inima, raceli, scleroza multipla si chiar cancer. Ultravioletele transforma colesterolul in vitamina D, astfel incat se imbu­na­ta­tesc sistemul imunitar, functiile mus­culare si sanatatea, per total. Ajuta si la absorbtia calciului si a fosforului din alimente.

Pentru a-ti primi portia de sa­na­ta­te fara sa te expui vreunui risc, este in­dicat sa stai la soare 15 minute pe zi, intre orele care nu sunt consi­de­rate pe­riculoase. In cazul in care nu poti face acest lucru, suplimentele ali­men­tare sunt recomandate, sau con­su­mul de mancare bogata in ome­ga 3, precum pestele gras sau nucile. Vita­­mina D ajuta si la reducerea gra­si­mii, asa ca este buna pentru persoa­ne­le supraponderale. In plus, este ex­trem de indicata pentru fe­mei­le aflate la menopauza, caci la aceasta varsta den­sitatea osoasa poate scadea foarte mult. S-a demonstrat ca cremele de pro­tectie solara cu factor 50 reduc sinteza de vitamina D cu 95%, practic aproape blocand producerea de vi­tamina D, arata Daily Mail citan­du-l pe profesorul Rona MacKie, de la Universitatea din Glasgow. Prin urmare, fiecare are nevoie de ex­pu­ne­re solara fara ca pielea sa sa fie prote­ja­ta de lotiuni, dar timpul de expunere va­riaza in functie de individ, important fiind sa renunti la expunerea so­la­ra inainte ca pielea sa se inroseasca. "Sa iesi din casa la mie­zul zilei in mod obisnuit cateva minute fara protectie solara ar trebui sa fie suficient", spune doctorul MacKie.

×