Cseke Atilla, ministrul Sănătăţii, consideră justificată desfiinţarea spitalului din Băneasa, judeţul Constanţa. În acest sens, ministrul a prezentat câteva fotografii cu o pacientă internată în această unitate spitalicească aproape trei ani.
„Aş spune mai degrabă netratată. Scopul pentru care vă prezint aceste fotografii este de a vă demonstra cum erau trataţi pacienţii în spitalele care au fost desfiinţate. Prin urmare, arată necesitatea măsurii luate, chiar dacă nu este o măsură populară”, a precizat ministrul. Pacienta internată la spitalul din Băneasa, la data de 17 iulie 2008, a suferit un accident vascular cerebral şi timp de 4-6 luni a fost imobilizată la pat. În timp au apărut escarele de tip 4, răni profunde până la os. Pacienta a fost spitalizată 32 de luni, deşi, în mod normal, un bolnav cronic nu necesită mai mult de 50 de zile de spitalizare. Ministrul a spus că va fi sesizat Colegiul Medicilor din România cu privire la acest caz şi că, în perioada următoare, se vor efectua controale ample în toate spitalele pentru a verifica dacă mai există astfel de cazuri. În sprijinul afirmaţiilor făcute de ministrul Sănătăţii şi a deciziei de desfiinţare a acestei unităţi medicale, Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, a spus că la spitalul din Băneasa existau 61 de angajaţi şi 63 de pacienţi.
În legătură cu acest caz, preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesorul doctor Vasile Astărăstoaie, ne-a declarat: „Vom analiza acest caz pentru a stabili ce anume a determinat apariţia escarelor. Dacă acestea au apărut din cauza imobilizării sau a modului cum a fost îngrijit pacientul. Dar un caz de acest gen nu poate constitui argumentul pentru desfiinţarea unui spital. După cum nici transformarea acestui spital în cămin de bătrâni nu este soluţie. Mai ales că, probabil, într-un cămin vor fi mai mulţi pacienţi cu aceste probleme severe de sănătate, ceea ce presupune personal medical pregătit şi suficient”. Profesorul Astărăstoaie nu exclude că spitalul din localitatea Băneasa ar fi trebuit desfiinţat, dar ca şi în celelalte cazuri, Ministerul Sănătăţii trebuia mai întâi să ofere populaţiei din zonă o soluţie: fie un ambulatoriu, fie transformarea unităţii medicale în secţie exterioară sau centru multifuncţional. Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână, a anunţat că Centrul de Sănătate Băneasa, închis de la 1 aprilie, ar putea deveni secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa. „Poate fi o secţie medicală care să acopere nevoile celor din zonă. Pe partea de urgenţe nu putem să o facem, pentru că urgenţa nu ne aparţine nouă: Unitatea de Primiri Urgenţe este a Ministerului Sănătăţii. Cert este că trebuie făcut ceva acolo pentru că acoperă o suprafaţă foarte mare, foarte mulţi locuitori şi este foarte departe de Constanţa şi Medgidia. Pot susţine încă 10 secţii exterioare, dacă intră în structura spitalului şi contractul îmi permite. În primul rând, dacă devine secţie exterioară avantajul lor va fi că vor beneficia de finanţarea de la nivelul Spitalului Judeţean ceea ce oricum e mult mai mare decât au avut ei până acum”, a explicat Dan Căpăţână.
Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că va dispune controale ample în toate spitalele pentru depistarea eventualelor cazuri similare celui de la Băneasa.
La 7 aprilie, un bărbat de 60 de ani din Băneasa-Constanţa, cu suferinţe cardiace grave, a murit în timp ce era transportat spre Spitalul Judeţean Constanţa. Ministrul Sănătăţii a spus că pacientul nu putea fi salvat chiar dacă unitatea sanitară din Băneasa ar fi fost deschisă.
De la 1 aprilie, Ministerul Sănătăţii a decis ca 67 de unităţi sanitare cu paturi să nu mai primească finanţare de la CNAS.