De aici s-ar putea trage concluzia că psihicul este mai important în tratament decât medicamentele adevărate. Medicii germani ies în frunte, recunoscând că o jumătate dintre ei prescrie asemenea tip de medicamente, potrivit unui studiu iniţiat de Asociaţia Medicală Germană (BAK), citat de The Guardian.
Specialiştii susţin că tratamentul placebo, cuprinzând de la prescrierea de pastile tip vitamine, până la remedii homeopate şi chiar false intervenţii chirurgicale, are foarte multe şanse de a se dovedi eficient în diferite tratamente. Astfel, potrivit studiului, până la 88% dintre medicii germani practică reţetele cu medicamente placebo.
"Medicamentele de tip placebo au un impact mai puternic şi mai complex decât ne-am dat seama. Ele sunt extrem de importante în medicina de azi”, a explicat Christoph Fuchs, director de management la BÄK. Asociaţia germană a recunoscut în acelaşi timp că deşi nu înţelege pe deplin cum funcţionează aceste medicamente, concluziile raportului au fost salutare.
"Placebo poate maximaliza efectul medicaţiei”, susţine la rândul său Robert Jutte, autor al studiului şi membru al consiliului BÄK. Cercetările recente au arătat că medicamentele de tip placebo au ajutat 59% dintre pacienţii care au probleme cu stomacul. De asemenea, utilizate pentru a trata depresia, medicamentele de tip placebo şi-au arătat efectul întocmai ca antidepresivele în aproximativ o treime din cazuri, a adăugat el.
Influenţe comerciale
Eficacitatea unui placebo depinde de mulţi factori, potrivit raportului, inclusiv de dimensiunea şi de culoarea unei pastile. Cu cât sunt mai scumpe aceste medicamente de tip placebo, cu atât este succesul tratamentelor este mai mare, a constatat studiul. De asemenea, injecţiile intravenoase cu medicamente de tip placebo s-au dovedit mai eficiente decât medicaţia orală.
Se mizează şi pe încrederea şi autosugestia pacientului, dar şi pe comportamentul medicului faţă de el. Astfel, medicamentele de tip placebo produc rezultate mai bune când un pacient simte că medicul îi înţelege preocupările şi atunci când crede că este luat în serios, afirmă acelaşi studiu.
Totuşi, relativ la etică, medicamentele de tip placebo sunt încă în "zona gri” şi necesită mai multă cercetare. Studiul recomandă ca studenţii şi medici deopotrivă să fie instruiţi să folosească o asemenea medicaţie şi să o administreze cu prudenţă şi numai în cazul în care pacientul are o boală minoră şi doar dacă există indicii că un astfel de tratament va avea succes.