Riscul de melanom creşte cu 80% în cazul persoanelor care au suferit 4-5 arsuri înainte de împlinirea vârstei de 20 ani şi cu aproape 70%, riscul de carcinom bazocelular sau carcinom spinocelular. Prof. dr. Louis Dubertret, oncolog, dermatolog, directorul Institutului de Cercetarea Pielii din cadrul Spitalului Saint-Louis, oferă câteva precizări şi mai multe recomandări într-un interviu pentru publicaţia Atlantico.
Ştim că arsurile solare reprezintă o reacţie inflamatorie a pielii, care poate apărea chiar şi după 12 ore de la expunerea la soare, în special la razele solare ultraviolete B. În cazul unei expuneri nesăbuit de lungi la soare, o parte dintre celulele pielii sunt distruse. Or, tocmai moartea acestor celule este cea care provoacă reacţia inflamatorie finalizată, în următoarele zile, cu exfolierea pielii. Gravitatea arsurilor solare este foarte diferită: am avut pacienţi la care s-a impus spitalizarea, la reanimare, în timp ce la alţi pacienţi s-a observat doar o uşoară înroşire a pielii. Dar, în ambele cazuri, arsura solară este semnul unei expuneri prelungite la soare şi, deci, imprudente, spune prof. dr. Louis Dubertret. În general, suntem inegali în faţa razelor solare, ca, de altfel, în raport cu ţigara, alcoolul etc. Astfel, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare sunt mult mai sensibile comparativ cu celelalte pesoane. Inegalitatea se menţine şi în privinţa recuperării după expunerea hazardată la razele solare.
Citeste si 9 moduri naturale de a calma arsurile solare
Evident, mai expuşi sunt copiii, deoarece sistemul pigmentar se dezvoltă complet abia la 22-23 de ani. În privinţa factorilor care contribuie la apariţia cancerului de piele, prof. dr. Dubertret spune că singurul element din mediul înconjurător care provoacă cancerele pielii este soarele, mai precis UVA şi UVB, acestea din urmă fiind responsabile de arsurile solare. Acum discuţiile se poartă în privinţa dozei de UV-uri care devine periculoasă. Se pare că expunerea mult prelungită la soare, fără arsuri, este mai periculoasă decât arsura de soare.
În concluzie, produsele de protecţie solară sunt bune pentru piele. Dar nici acestea nu ne mai ajută dacă stăm fără măsură sub razele solare, explică prof. Dubertret. Persoanele care au deja pielea deteriorată şi o expun la soare sunt mai vulnerabile la acţiunea ultravioletelor. Este cazul persoanelor care au răni şi muncesc sub soarele fierbinte. Mai trebuie să ştim că buza inferioară este cea mai atacată de soare şi, deci, cu risc mai mare de cancer. Acest risc este uriaş în cazul fumătorilor.
Hidratarea, împreună cu limitarea expunerii la soare şi folosirea cremelor de protecţie, poate reduce riscul apariţiei leziunilor precanceroase. Piele se protejează de soare prin două moduri: primul, bronzul, care este o măsură de protecţie modestă, şi al doilea, prin îngroşarea epidermei. Cu cât pielea este mai groasă, cu atât efectele expunerii la soare sunt mai mici. Dar şi grosimea variază de la o zonă la alta a corpului. Ceea ce explică de ce zona din spatele genunchiului este printre cele mai afectate de arsurile solare, tocmai pentru că aici pielea noastre este mai subţire.
Prof. Dubertret aduce în discuţie şi o serie de aparate, asemănătoare unor ceasuri de mână, capabile să indice, orientativ, doza de UV acumulată într-o zi. “Sunt instrumente care le arată oamenilor că soarele este un aliment pentru piele, dar ca orice aliment trebuie consumat cu măsură”, spune prof. Dubertret. Iar acum, în perioada vacanţelor, profesorul lansează câteva mesaje: * protejarea constantă a copiilor prin aplicarea corectă a produselor solare * evitarea expunerii între orele 12:00 şi 16:00 * copiii se vor juca sub umbrelă, vor avea capul acoperit şi ochelari de soare. “Ne-am obişnuit să vorbim despre arsura pielii, dar să nu uităm că de soare este legată şi cataracta, îmbătrânirea cristalinului provocată de lumina solară, motiv pentru care protecţia ochilor este la fel de importantă ca protecţia pielii.